Skip to main content

Enhertu viser tydelig effekt mot HER2-positiv brystkreft med hjernemetastaser

Tilleggsanalyser av Enhertu (trastuzumab deruxtecan, T-DXd) viser at kreftmedisinen også har det som blir betegnet som en banebrytende effekt på undergrupper med HER2-positiv brystkreft, heriblant hjernemetastaser.

- Dette betyr at Enhertu (T-DXd) også er minst like aktuell som behandling for HER2-positiv metastatisk brystkreft med hjernemetastaser som dem som ikke har hjernemetastaser, sier overlege og kreftspesialist Olav Engebråten ved Radiumhospitalet, OUS.

Han forteller at det har vært bemerket at studiene så langt ikke har omfattet HER2-positive brystkreftpasienter med aktive hjernemetastaser.

- Det kommer i den studien jeg leder i Norge som starter nå i januar, sier han. Hovedhensikten er å få mer informasjon om sikkerhet og mulige bivirkninger.

Engebråten har det nasjonale koordineringsansvaret for utprøvingen av T-DXd på pasienter med HER2 positiv metastatisk brystkreft som settes i gang ved Oslo Universitetssykehus og Haukeland universitetssykehus, Bergen. Pasientene som kan inkluderes i studien kan ikke ha blitt behandlet med mer enn to andre HER2 rettede behandlinger på forhånd. Det betyr at en del av dem som har ventet på at Beslutningsforum skal si ja til denne medisinen nå kan få en sjanse til å prøve den før medisinen formelt er godkjent. I denne studien kan også pasienter med hjernemetastaser delta. Totalt anslår Engebråten at mellom 60 og 90 pasienter i året kan være aktuelle.

Utprøvingen på totalt 500 pasienter pågår samtidig i flere land. Dette tilbudet er for pasienter  som har ikke-kurerbar sykdom. Men det er ikke alle med denne diagnosen som kan være med.

- Denne medisinen har også noen bivirkninger, så pasienter med redusert lungefunksjon, som blant annet KOLS vil måtte vurderes nøye før de evnt inkluderes, sier Olav Engebråten.  

Og føyer til:

- Det skal være sikkert for pasientene.  

Presentert ved SABCS

Tilleggsanalysene om den positive effekten T-DXd også har på undergrupper ble presentert ved brystkreftkonferansen SABCS, (San Antonio Breast Cancer Symposium) i USA nylig. Det viste seg særlig at behandling med T-DXd var en stor fordel for pasienter med HER2-positiv metastatisk brystkreft med stabile hjernemetastaser sammenlignet med T-DM1 (trastuzumab emtansin).

En gjennomgang viste at brystkreftpasienter med stabile hjernemetastaser ikke fikk alvorlige bivirkninger. I tillegg fikk de en gjennomsnittlig overlevelse på 15 måneder i stedet for tre som var overlevelsen for pasientene som ble behandlet med T-DM1.

Ifølge Sara Hurvitz, onkolog og professor i medisin ved David Geffen ved UCLA, universitetet i California, er hovedmålene i behandlingen av HER2-positiv metastatisk brystkreft, inklusive dem med stabile hjernemetastaser, å forbedre symptomene, stabilisere eller redusere tumorstørrelsen og forbedre total overlevelse.

«Den høyere progresjonsfrie overlevelsen som ble funnet i DESTINY-Breast03-studien av undergruppen av pasienter med stabile hjernemetastaser er oppmuntrende, og understreker spenningen rundt et annet behandlingsalternativ for pasienter som har opplevd sykdomsprogresjon på tilgjengelige terapier», sa hun.

Fungerer på hjernesvulster

Tilleggsanalysene fra DESTINY-Breast03 viser altså fordeler med Enhertu sammenlignet med T-DM1 for pasienter i undergrupper.

Mellom 25 og 30 prosent av pasientene med HER2-metastatisk brystkreft vil utvikle hjernemetastaser. Tilleggsanalysene av T-DXd viser at forbedringen for pasientene som fikk T-DXd var på 67.4 prosent. Til sammenlikning var den 20.5 med T-DM1. Denne medisinen fungerte også bedre på hjernesvulstene.

Under ESMO i oktober ble fase 3-data fra DESTINY-Breast03 presentert. Studien viste at pasienter med HER2-metastatisk brystkreft som fikk T-DXd hadde langt mindre risiko for at kreften utviklet seg enn dem som fikk standard andrelinjes behandling med Kadcyla.

T-DXd viser seg altså å ha svært god effekt på en sykdom som er vanskelig å behandle og som har kort overlevelse. I mars skal Beslutningsforum på nytt ta stilling til om medisinen skal bli innført heri landet. Om det skjer blir den trolig gitt som monoterapi til dem med HER-positiv brystkreft i tredje linje.

Mangler godkjennelse

Får tilleggsanalysene noe å si for om Enhertu kan bli godkjent i Norge?

- Nei, jeg tror dessverre dette er et spørsmål om økonomi, rått og brutalt. Ut fra prisene gitt i Felleskatalogen er Enhertu dobbelt så dyr som den medisinen som ligner og som vi bruker i dag. Men faglig sett er dette det beste som er gjort for denne gruppen, sier Engebråten og fortsetter:

- Det er en positiv effekt med forlenget overlevelse. Den er altså mer effektiv, men den gjør nødvendigvis ikke pasientene friske.

T-DXd er i mer enn 30 land godkjent behandling av voksne pasienter som ikke kan opereres eller har metastatisk HER2-positiv brystkreft og som har fått to eller flere anti-HER2-baserte regimer basert på resultatene fra DESTINY-Breast01-studien.

T-DXd skal også vurderes videre i et omfattende klinisk utviklingsprogram som evaluerer effekt og sikkerhet på tvers av flere HER2-målrettede kreftformer. Det er innebærer både bryst, mage, lunge og tykktarmskreft. Forsøk i kombinasjon med andre kreftbehandlinger, som immunterapi er også i gang.

En type II-variasjon vurderes også nå av EMA (European Medicines Agency) for behandling av pasienter med lokalt avansert eller metastatisk HER2-positiv gastrisk eller gastroøsofagealt adenokarsinom som tidligere har fått et anti-HER2-basert regime.

Redaksjon

Bo Karl Christensen
Nordisk redaksjonssjef
E-mail: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Journalister

Aud Dalsegg
Bjørg Aftret
Marit Aaby Vebenstad
Agnethe Weisser

Kommersiell

Malene Laursen
Annonsekonsulent
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.