Progesteronreseptorhemmere kan redusere risikoen for brystkreft hos BRCA-positive kvinner

To typer progesteronreseptorhemmere kan redusere risikoen for brystkreft hos friske kvinner med BRCA-mutasjoner. Dette viser en ny, mindre undersøkelse - hvor forskerne også presenterer en test som over tid kan estimere brystkreftrisikoen.

”Mulighetene for å forebygge brystkreft hos kvinner som bærer BRCA-mutasjoner er i dag meget begrenset og mange kvinner er tvunget til å treffe beslutningen om de skal la brystene bli fjernet operativt for å redusere kreftrisikoen. Vår forskning åpner muligheten for bedre overvåking og forebyggelse av brystkreftrisikoen hos den enkelte kvinne, slik at hun selv kan treffe informerte beslutninger,” sier en av ​​undersøkelsens forfattere Kristina Gemzell Danielsson på Karolinska Institutets hjemmeside. Hun er professor ved Institut for Kvinners og Børns Sundhed på Karolinska Institutet og overlege ved Karolinska Universitetshospital.

Resultatene fra undersøkelsen, som er offentliggjort i Genome Medisine, bekrefter tidligere resultater - som viser at legemidlene mifepriston og ulipristalacetat reduserer endringer forbundet med økt kreftrisiko i vevsprøver fra bryster hos friske kvinner. Både mifepriston og ulipristalacetat hemmer virkningen av ​​corpus luteum-hormonet progesteron og brukes i dag blant annet som nødprevensjon. I undersøkelsen reduserte stoffene kreftfremkallende celleforandringer hos alle kvinner uten BRCA-mutasjoner og hos omkring to tredjedeler av kvinnene med BRCA-mutasjoner.

I en delstudie ble 35 kvinner inkludert, hvorav 15 bar BRCA-mutasjoner som ble behandlet i to-tre måneder med enten mifepriston eller vitaminer (kontrollgruppen). En annen delstudie omfattet ytterligere ni kvinner, som ble behandlet med ulipristalacetat.

Test utpeker kandidater til forebyggende behandlingv

Ett av funnene i undersøkelsen var at kvinner med BRCA-mutasjoner hadde høyere progesteronnivåer under menstruasjonssyklusen enn kvinner uten mutasjonen - særlig i perioden etter eggløsning og frem til menstruasjonen. Resultatet støtter tesen om at behandling rettet mot progesteronsignalering muligens kan være med på å redusere kreftrisikoen, mener forskerne.

- Våre resultater tyder på at progesteronreseptorhemmere kan være attraktive legemiddelkandidater for å redusere kreftrisikoen hos yngre kvinner med BRCA-mutasjoner. Men før behandling kan anbefales, er det behov for større kliniske undersøkelser for å validere resultatene i en mer diversifisert gruppe og for å undersøke mulige bivirkninger. Langtidsbruk av ulipristalacetat har for eksempel vært forbundet med leverskader, mens mifepriston ikke har vært forbundet med noen lignende effekt, sier Kristina Gemzell-Danielsson.

BRCA-mutasjoner er arvelige og øger risikoen for at kvinner utvikler såkalt triple-negativ brystkreft. Triple-negativ brystkreft kjennetegnes ved at tumorcellerne mangler tre typer reseptorer på celleoverflaten, noe som gjør det vanskeligere å målrette legemidler mot kreftcellene. I dag står kvinner med BRCA-mutasjoner overfor valget om å få brystene fjernet for å redusere risikoen for å utvikle denne vanskelig behandelbare kreftformen.

For å hjelpe kvinner med å vurdere deres individuelle kreftrisiko, har forskerne bak den nye undersøkelsen utviklet en test med betegnelsen WID-Breast29 (Women's cancer risk IDentification for Breast 29), som måler epigenetiske endringer i for eksempel vev-prøver. Forskerne håper at testen etter validering i større undersøkelser vil kunne brukes til å identifisere kvinner som kan ha nytte av forebyggende medisinsk behandling.

Redaksjon

Bo Karl Christensen
Nordisk redaksjonssjef
E-mail: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Journalister

Aud Dalsegg
Bjørg Aftret
Marit Aaby Vebenstad
Agnethe Weisser

Kommersiell

Malene Laursen
Annonsekonsulent
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.