Skip to main content

Multisenterstudie viser molekylære forskjeller mellom primære brystkrefttumorer og metastasene

Forskere har identifisert ulike karakteriska i den primære brystkrefttumoren og dennes metastaser. Det er snakk om forskjeller som forbindes med sykdomsprogresjon ved metastatisk brystkreft.

Den nye studien, som i desember 2022 ble publisert i tidsskriftet Nature Cancer, er ifølge forfatterne en av de første av sitt slag, fordi de fleste lignende studier har holdt primære tumorer og metastaser for seg. 

En av studiens viktigste funn er forandringer i immunforsvaret ved metastaser - som har å gjøre med metylering av HLA-A genet, noe som innebærer dannelsen av færre B- og T-celler som kan angripe kreftcellene.

– Mange av disse forandringene har oppstått på grunn av mekanismer som er reversible eller som kan behandles. Derfor er vi spente på potensialet for forbedret behandling av metastatisk sykdom, ja kanskje til og med forebyggelse av metastaser på grunnlag av dette resultatet, sier studiens førsteforfatter Lisa A. Carey i en pressemelding. Hun er lege, professor og klinikkleder på The UNC Lineberger Comprehensive Cancer Center i North Carolina.

Forskerne bak studien samlet inn tumorvev fra totalt 51 primærtumorer og 102 tilhørende metastaser. 

Resultatet viste at det var betydelig færre T- og B-celler i metastasene enn i primærtumorene. Forskerne analyserte resultatet ut fra hvor på pasientens kropp metastasene ble funnet. Det kommer frem at lever- og hjernemetastaser viste mindre immunrespons i sammenligning med celleaktiviteten funnet i lungemetastaser.

– Vi fant ut at omtrent 17 prosent av de metastatiske tumorene - med referanse til HLA-A-genet – hadde redusert ekspresjon, meddeler medforfatter ph.d. Susana Garcia-Recio i en pressetekst.

– Vår kunnskap om brystkreftbiologi stammer fra studier av originale tumorer. Men når mennesker dør av brystkreft, er det på grunn av den metastatiske sykdommen, så vår mangel på forståelse for metastasenes biologi har stått i veien for tilstrekkelig pasientpleie, sier en annen av studiens forfattere, Charles M. Perou, som er ph.d., professor og molekylær-biolog på UNC Lineberger.

Redaksjon

Bo Karl Christensen
Nordisk redaksjonssjef
E-mail: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Journalister

Aud Dalsegg
Bjørg Aftret
Marit Aaby Vebenstad
Agnethe Weisser

Kommersiell

Malene Laursen
Annonsekonsulent
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.