Skip to main content

BRCA1/2-muterte kvinner over 50 år har fortsatt høy risiko for å få kreft

Kvinner som er over 50 år gamle og har en BRCA1- eller BRCA2-mutasjon, har en - avhengig av BRCA-mutasjonen - akkumulert risiko på henholdsvis 77 eller 67 prosent for å utvikle brystkreft eller eggestokkreft.

En ny studie - som er publisert i tidsskriftet Cancer - bekrefter at kvinner over 50 år med BRCA1- og BRCA2-mutasjoner har en betydelig økt risiko for å utvikle kreft.

Studien inkluderte data fra over 2.000 kvinner mellom 50 og 75 år fra 16 land, som hadde en BRCA-mutasjon og ingen tidligere kreftdiagnose. Data viser at den kumulative risikoen for at kvinner utvikler en hvilken som helst form for kreft, var 49 prosent for de kvinnene som var BRCA1-muterte og 43 prosent for de kvinner som var BRCA2-muterte.

For kvinnene i studien - som ikke hadde gjennomgått en kreftrisikoreduserende operasjon - var risikoen enda større - nemlig 77 prosent for BRCA1-muterte og 67 prosent for BRCA2-muterte.

"Det slående ved våre resultater er at bryst- og eggestokkreft var de hyppigst observerte kreftformene – noe som er bekymringsfullt med hensyn til at vi vet hvordan risikoen for kreft hos kvinner med disse genetiske risikofaktorene kan reduseres," sier professor Kelly Metcalfe fra canadiske Lawrence S. Bloomberg Faculty of Nursing.

Bare 15 prosent av kvinnene i studien hadde fått en forebyggende bilateral mastektomi, hvor begge bryster fjernes, mens 43 prosent - før de fylte 50 år - hadde fått fjernet både eggestokker og eggeledere. Studien viser at disse kvinnene hadde den laveste risikoen for enhver forekomst av kreft. Risikoen deres lå på ni prosent.

Redaksjon

Bo Karl Christensen
Nordisk redaksjonssjef
E-mail: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Journalister

Aud Dalsegg
Bjørg Aftret
Marit Aaby Vebenstad
Agnethe Weisser

Kommersiell

Malene Laursen
Annonsekonsulent
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.