Skip to main content

Radiobølger kan erstatte operasjon hos pasienter med leverkreft i tidlig stadium

ASCO: Det har ingen betydning for den samlede - og sykdomsfrie - overlevelsen om pasienter med leverkreft i et tidlig stadium blir operert eller får radiofrekvensablasjon (RFA).

{module 103}

Dette viser analyser av nye langtidsdata fra en japanske SURF-studie.

SURF-studien har en randomisert del og en ikke-randomisert, prospektiv observasjonsdel. De to delene av studien når frem til samme konklusjon: Det er ingen forskjell på pasienters med leverkreft i tidlig stadiums samlede overlevelse (OS) og sykdomsfrie overlevelse (RFS) - uansett om de behandles med kirurgi eller RFA.

- Våre funn har ført til at vi har endret den siste versjonen av de japanske kliniske guidelines for leverkreft. I forkant av studien anbefalte våre guidelines at den største andelen av pasienter med små leverkreft-tumorer (≤ 3 cm og ≤ 3 lymfeknuder) ble henvist til kirurgi basert på nasjonale japanske registerdata. Etter studien heter det nå i guidelines at andelen er sammenligbare for pasienter som henvises til henholdsvis kirurgi og ablasjon, uttaler Tatsuya Yamashita, som er lege ved det japanske Kanazawa University og forsker på SURF-studien fra ASCO Daily News.

De oppdaterte dataene på samlet overlevelse (OS) og sykdomsfri overlevelse (RFS) ble presentert på en poster-session i juni på ASCO. Det var data fra studiens prospektive del som ble presentert.

Real-world-data bekrefter tidligere resultater

Studiens prospektive del - som ble kjørt parallelt med den randomiserte delen - har inkluderet 782 pasienter med små leverkrefttumorer (≤ 3 cm. og ≤ 3 lymfeknuter). Av disse var 753 pasienter egnet til behandling. Pasientene var på inklusjonstidspunktet, mellom 29 og 79 år og hadde en Child-Pugh score på ≤7. De fikk enten kirurgi (n=382) eller RFA (n=371). Median-oppfølgningstiden var henholdsvis 6,8 år og 6,7 år.  

Etter fem år var 79,7 prosent av pasientene i kirurgi-armen i live, mens det samme var tilfelle for 79,3 prosent i RFA-armen (HR 0.98; 95% CI 0.75–1.30; P= 0.906). Femårs-raten for RFS var henholdsvis 44,6 prosent og 39,3 prosent (HR 0.86; 95% CI 0.71–1.06; P= 0.155).

Tatsuya Yamashita nevner i artikkelen i ASCO Daily News at en signifikant større andel av pasienter med levertumorer ≤ 2 cm ble selektert til RFA enn til kirurgi (72 prosent mot 50,3 prosent). På samme måte var det flere pasienter med dårlig leverfunksjon (Child-Pugh score på 6-7) i RFA-gruppen enn det var i kirurgi-gruppen (27,2 prosent mot 20,2 prosent).

Studien har tidligere rapportert langtidsdata på de 301 pasientene som var en del av den randomiserte delen. Her var den femårige RFS-raten 42,7 prosent for pasienter i kirurgi-armen og 43,8 for pasienter i RFA-armen (HR 0.92, 95% CI [0.67, 1.25]; P = .58), mens den femårige OS-raten var henholdsvis 74,6 prosent og 70,4 prosent (HR 0.96, 95% CI [0.64, 1.43]; P = .828).  

 

Redaksjon

Bo Karl Christensen
Nordisk redaksjonssjef
E-mail: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Journalister

Aud Dalsegg
Bjørg Aftret
Marit Aaby Vebenstad
Agnethe Weisser

Kommersiell

Malene Laursen
Annonsekonsulent
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.