Skip to main content

Fusjons-RNAer kan potensielt være et nytt behandlingsmål ved metastatisk brystkreft

SABCS: Forskere har oppdaget en høy forekomst av RNA-fusjoner i metastatisk brystkreft. Disse fusjonene er ofte spesifikke for de enkelte svulstene og kan muligens tjene som nye behandlingsmål, mener forskerne bak en ny studie.

Resultatene fra studien ble presentert på den amerikanske brystkreftkongressen i San Antonio, SABCS 2023 (abstract #GS03-09).

Studien, som inkluderte 466 prøver fra 423 pasienter med metastatisk brystkreft, brukte RNA-sekvensering og avanserte algoritmer for å identifisere - med høy sikkerhet - kreftspesifikke fusjoner (HCCS), som altså ikke var tilstede i normalt vev.

Resultatene viser at omtrent en tredjedel av pasientene i studien hadde minst én fusjon, som opptrådte med høy hyppighet i basale subtyper av svulster og mer sjeldent i svulster av luminal A-subtype.

Over halvparten (64,5 prosent) av pasientene med HCCS-fusjoner hadde minst én fusjon som involverte et kreftrelatert gen, noe som antyder at noen av fusjonene kan være kreftdrivende mutasjoner, vurderer forskerne. Dette støttes av at det mest vanlige kreftrelaterte genet involvert i fusjoner var ESR1, som er knyttet til østrogenreseptoren.

Analysen viser også at både kjente og nye ESR1-fusjoner, hvorav mange oppsto under eller etter endokrin terapi, resulterte i tapet av bindingssteder for østrogenreseptor-hemmere. Hyppigheten av ESR1-fusjoner var omtrent fem prosent i østrogenreseptor-positiv sykdom.

Samlet gir resultatene håp om nye behandlingsstrategier for pasienter med sterkt forbehandlet sykdom, mener forskerne.

– Fusjons-RNAer kan fungere som kreftcellespesifikke biomarkører, muligens med unike funksjoner som kan drive kreftprogresjon og potensielt fungere som personlige og kreftspesifikke behandlingsmål, sier Nolan Priedigkeit i en pressemelding fra SABCS. Han er lege, PhD og postdoktor ved Dana-Farber Cancer Institute og Broad Institute of MIT og Harvard.

Selv om forskningen er av innledende karakter, peker den på en potensiell og tidligere oversett mekanisme bak svulstevolusjon og terapiresistens i metastatisk brystkreft, mener forskerne.

Forskerne understreker imidlertid behovet for optimaliserte teststrategier for å oppdage lavfrekvente, men potensielt målrettede fusjoner, som tradisjonelle sekvenseringsplattformer kan overse.

 

SABCS

Redaksjon

Bo Karl Christensen
Nordisk redaksjonssjef
E-mail: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Journalister

Aud Dalsegg
Bjørg Aftret
Marit Aaby Vebenstad
Agnethe Weisser

Kommersiell

Malene Laursen
Annonsekonsulent
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.