Forbedring av kondisjon reduserer risikoen for prostatakreft
Menn som forbedrer kondisjonen har betydelig lavere risiko for å utvikle prostatakreft, viser en stor svensk studie.
Den prospektive studien er basert på en kohort bestående av 57 652 menn med en gjennomsnittsalder på 41,3 år. Data om mennene ble hentet fra svenske nasjonale helseprofildatabaser i perioden 1982 til 2019. Deltakerne i studien gjennomførte alle en stresstest, inkludert minimum to gyldige cardiorespiratory fitness (CRF) tester på et sykkelergometer.
I løpet av en gjennomsnittlig oppfølging på 6,7 år ble 592 av mennene (én prosent) diagnostisert med prostatakreft, og hos 46 menn (0,08 prosent) var prostatakreft den primære dødsårsaken. En økning i absolutt CRF (som en prosentandel av liter per minutt av hjertevolum) var assosiert med redusert risiko for prostatakreft med en hazard ratio (HR) på 0,98 (95 % KI, 0,96-0,99). Ved å gruppere deltakerne som enten økt (+3 prosent), stabil (±3 prosent) eller redusert (-3 prosent) CRF, fant forskerne at økt kondisjon versus redusert kondisjon var assosiert med en HR for prostatakreftforekomst på 0 65 (95 % CI, 0,49-0,86).
Sammenhengen mellom endring i absolutt CRF og forekomst av prostatakreft var signifikant bare for deltakere med en moderat baseline CRF. Videre var endringer i både absolutt og relativ CRF ikke assosiert med prostatakreftdødelighet. Mangelen på slektskap kan skyldes de relativt få prostatakreftrelaterte dødsfallene i kohorten, tror forskerne bak studien.
De bemerker også at det er relativt lite bevis for forebyggende faktorer som kan redusere risikoen for prostatakreft. Imidlertid er det bevis på at trening reduserer risikoen for dødelighet av alle årsaker på tvers av mange krefttyper, inkludert prostatakreft. Forskerne forventer at deres og lignende studier av mekanismer bak fordelene ved fysisk aktivitet vil føre til mer målrettede forebyggingsanbefalinger. Studien understreker viktigheten av å oppmuntre publikum til å øke CRF eller nå moderate kondisjonsnivåer, påpeker de.
Forskergruppen planlegger for tiden en lignende studie som involverer pasienter med brystkreft.