Ukentlig symptomovervåkning gjennom PRO-data reduserer dødsrisikoen markant
SABCS: Pasientrapportert symptomovervåkning med varslingssystem forbedrer både livskvalitet, fysisk funksjon og reduserer risikoen for å dø over 12 måneder blant tyske pasienter med metastatisk brystkreft. Pasientene var samtidig fornøyde med tilbudet og rapporterte høy grad av deltakelse.
Det viser resultater fra den randomiserte PRO B-studien, som ble presentert på den amerikanske brystkreftkongressen San Antonio Breast Cancer Symposium 2024 (abstract #GS1-06).
Studien undersøkte effekten av ukentlig symptomovervåkning via pasientrapporterte spørreskjemaer i kombinasjon med et varslingssystem hos 924 pasienter med metastatisk brystkreft ved 52 sertifiserte brystkreftsentere i Tyskland.
Pasientene ble randomisert til enten en intervensjonsgruppe eller en kontrollgruppe. Intervensjonsgruppen mottok ukentlige spørreskjemaer via smarttelefon, basert på EORTC CAT Core-spørsmålsbankene, som vurderte utmattelse, fysisk funksjon og livskvalitet. Ved forverring av symptomer ble det automatisk sendt et varsel til det behandlende senteret, som kontaktet pasienten innen 48 timer for å vurdere behovet for intervensjon. Kontrollgruppen mottok spørreskjemaer hver tredje måned uten tilknyttet varslingssystem.
Pasienter fornøyde med tilbudet
Resultatene viste at:
- Etter seks måneder hadde intervensjonsgruppen en signifikant lavere grad av utmattelse med en gjennomsnittlig T-score på 54,5 (SD 9,5) sammenlignet med 59,9 (SD 9,0) i kontrollgruppen. Den justerte gjennomsnittlige forskjellen var -5,4 (95 % KI: -6,6 til -4,1; p<0,001).
- I tillegg hadde pasientene i intervensjonsgruppen en gjennomsnittlig forbedring i fysisk funksjon med en justert forskjell på 4,2 poeng (95 % KI: 2,1 til 6,3; p<0,01) sammenlignet med kontrollgruppen.
- Den generelle livskvaliteten ble forbedret med en gjennomsnittlig forskjell på 3,8 poeng (95 % KI: 1,7 til 5,9; p<0,01).
- Etter 12 måneder var overlevelsesraten 88 prosent i intervensjonsgruppen mot 85 prosent i kontrollgruppen. Dette tilsvarer en reduksjon i risikoen for død med en hazard ratio (HR) på 0,71 (95 % KI: 0,51 til 0,99; p=0,043).
- Intervensjonsgruppen rapporterte færre tilfeller av alvorlig symptomforverring med en reduksjon på 18 prosent sammenlignet med kontrollgruppen.
I tillegg var det stor tilfredshet med tilbudet. Over 95 prosent av pasientene i intervensjonsgruppen rapporterte høy tilfredshet med systemet, og over 90 prosent fullførte spørreskjemaene som foreskrevet.
Forskerne mener at resultatet støtter at tilbudet bør bli standardbehandling.