Skip to main content

Ukentlig symptomovervåkning gjennom PRO-data reduserer dødsrisikoen markant

SABCS:  Pasientrapportert symptomovervåkning med varslingssystem forbedrer både livskvalitet, fysisk funksjon og reduserer risikoen for å dø over 12 måneder blant tyske pasienter med metastatisk brystkreft. Pasientene var samtidig fornøyde med tilbudet og rapporterte høy grad av deltakelse.

Det viser resultater fra den randomiserte PRO B-studien, som ble presentert på den amerikanske brystkreftkongressen San Antonio Breast Cancer Symposium 2024 (abstract #GS1-06).

Studien undersøkte effekten av ukentlig symptomovervåkning via pasientrapporterte spørreskjemaer i kombinasjon med et varslingssystem hos 924 pasienter med metastatisk brystkreft ved 52 sertifiserte brystkreftsentere i Tyskland.

Pasientene ble randomisert til enten en intervensjonsgruppe eller en kontrollgruppe. Intervensjonsgruppen mottok ukentlige spørreskjemaer via smarttelefon, basert på EORTC CAT Core-spørsmålsbankene, som vurderte utmattelse, fysisk funksjon og livskvalitet. Ved forverring av symptomer ble det automatisk sendt et varsel til det behandlende senteret, som kontaktet pasienten innen 48 timer for å vurdere behovet for intervensjon. Kontrollgruppen mottok spørreskjemaer hver tredje måned uten tilknyttet varslingssystem.

Pasienter fornøyde med tilbudet

Resultatene viste at:

  • Etter seks måneder hadde intervensjonsgruppen en signifikant lavere grad av utmattelse med en gjennomsnittlig T-score på 54,5 (SD 9,5) sammenlignet med 59,9 (SD 9,0) i kontrollgruppen. Den justerte gjennomsnittlige forskjellen var -5,4 (95 % KI: -6,6 til -4,1; p<0,001). 
  • I tillegg hadde pasientene i intervensjonsgruppen en gjennomsnittlig forbedring i fysisk funksjon med en justert forskjell på 4,2 poeng (95 % KI: 2,1 til 6,3; p<0,01) sammenlignet med kontrollgruppen. 
  • Den generelle livskvaliteten ble forbedret med en gjennomsnittlig forskjell på 3,8 poeng (95 % KI: 1,7 til 5,9; p<0,01). 
  • Etter 12 måneder var overlevelsesraten 88 prosent i intervensjonsgruppen mot 85 prosent i kontrollgruppen. Dette tilsvarer en reduksjon i risikoen for død med en hazard ratio (HR) på 0,71 (95 % KI: 0,51 til 0,99; p=0,043). 
  • Intervensjonsgruppen rapporterte færre tilfeller av alvorlig symptomforverring med en reduksjon på 18 prosent sammenlignet med kontrollgruppen. 

I tillegg var det stor tilfredshet med tilbudet. Over 95 prosent av pasientene i intervensjonsgruppen rapporterte høy tilfredshet med systemet, og over 90 prosent fullførte spørreskjemaene som foreskrevet.

Forskerne mener at resultatet støtter at tilbudet bør bli standardbehandling.

 

SABCS

Redaksjon

Bo Karl Christensen
Nordisk redaksjonssjef
E-mail: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Journalister

Aud Dalsegg
Bjørg Aftret
Marit Aaby Vebenstad
Agnethe Weisser

Kommersiell

Malene Laursen
Annonsekonsulent
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.