Skip to main content

Ukrainske kreftleger: Stopp alt forskningssamarbeid med Russland

Flere onkologiske og hematologiske sentra i Ukraina blir bombet og legene blir tvunget til å behandle pasientene i kjellere og beskyttelsesrom - med få muligheter. Alt onkologisk samarbeid med Russland og Belarus må stoppes øyeblikkelig.

Dette krever ukrainske onkologer fra blant annet Kyivs National Cancer Institute i et åpent brev til de store europeiske hematologiske og onkologiske organisasjonene.

- En hel del onkologiske sentra er blitt angrepet. Jeg har ikke ord for dette”, uttaler onkologisk hematolog Tetiana ’Tanya’ Skrypets i The Cancer Letter, som har snakket med flere onkologer om situasjonen i Ukraina. Hun er medforfatter av brevet og har tidligere vært tilknyttet Ukrainas National Cancer Institute, men er nå ph.d.-student i Italia. 

Brevet - som ifølge The Cancer Letter er skrevet på vegne av legene tilknyttet National Cancer Institute i Kiev - blir delt på Twitter sammen med bilder fra kjellere og beskyttelsesrom hvor leger forsøker å behandle sine pasienter med de hjelpemidlene som står til rådighet. 

I brevet skriver onkologene at mulighetene deres for å behandle pasientene er «ekstremt begrenset».

«Ekstremt betyr ekstremt! Onkologiske og hematologiske avdelinger har sluttet å ta imot nye pasienter» og med «å fortsette den påbegynte behandlingsprosedyren», skriver de og trekker frem to primære årsaker: 

For det første har pasientene ikke lenger mulighet til å møte opp til behandling, fordi russiske soldater mange steder har blokkert adgangen til byer og sykehus. For det andre er de ukrainske hospitalene – de som ikke allerede er bombet i stykker - blitt gjort om til militære lasaretter som behandler sårede sivilister og soldater.

- Vi er dypest sett ikke i stand til å tilby dem noen som helst behandling, uttaler Oleksandr Stakhovskyi til The Cancer Letter. Han er onkologisk kirurg ved Ukrainas National Cancer Institute. 

- Vi skriver ut nesten alle – men vi har fortsatt to eller tre pasienter -  kanskje så mange som 10 - som har fått hjemmene sine smadret og derfor ikke har noe annet sted å dra til, forklarer Stakhovskyi. 

I millionbyen Mariupol - etter over en uke under beleiring - er det også mangel på kreftlegemidler, skriver det Internasjonale Røde Kors på Twitter.

Knokkelemarg-transplantasjon i kjellereren

Allerede fra omkring den 26. februar begynte russerne å bombe de ukrainske hospitalene, skriver onkologene i brevet. Siden har det vært flere tilfeller av bombede onkologiske sentra, ifølge ukrainske myndigheter. Mediet The Washington Post har gjennomgått uavhengig foto- og videodokumentasjon med mer, og de anslår at det har vært totalt ni bombeangrep mot sykehus inkludert onkologisentrene i Mykolaiv og Melitopol. I tillegg behandles barn med kreft i kjelleren på det store barnesykehuset, Ohmatdyt i Kiev, skriver The Cancer Letter.

Ukrainske barn med kreft er blitt evakuert for å få behandling i andre europeiske land - og de første er akkurat kommet frem til England, hvor de nå er under behandling, skriver den engelske regjeringen.

De ukrainske myndighetene har også anmodet myndighetene i de skandinaviske landene om hjelp til å behandle de kreftramte barna. Flere sykehus har allerede sagt ja til at ta imot slike ukrainske pasienter. 

Stopp alt samarbeid med Russland

For å legge press på Russlands styremakter oppfordrer de ukrainske legene nå det internationale onkologiske samfunnet om å stoppe alt samarbeid med Russland og Belarus, avlyse alle felles arrangerte begivenheter i Rusland og Belarus – og å fjerne onkologiske avdelinger i Russland og Belarus fra internationale kliniske studier. 

"Hvert skritt vil støtte den globale reaksjonen på Den Russiske Føderasjonens opprørende og vanvittige handlinger mot det ukrainske folket. Det vil også redde våre pasienters og allminnelige menneskers liv."

Redaksjon

Bo Karl Christensen
Nordisk redaksjonssjef
E-mail: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Journalister

Aud Dalsegg
Bjørg Aftret
Marit Aaby Vebenstad
Agnethe Weisser

Kommersiell

Malene Laursen
Annonsekonsulent
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.