
Forurensning har skylden for 10 prosent av alle krefttilfeller i Europa
Eksponering for blant annet luftforurensning, passiv røyking, radon, UV-stråling og asbest er årsak til mer enn hvert tiende krefttilfelle i Europa. Dette viser en ny rapport fra Det Europeiske Miljøagenturet (EEA).
Dette er første gang EEA har undersøkt sammenhengen mellom kreft og miljø. Det har agenturet gjort ved å gjennomgå den nyeste vitenskapelige evidensen om luftforurensning, radon, ultrafiolet stråling, passiv røyking, enkelte kjemikalier samt andre forurensende stoffer.
Rapporten konkluderer med at den miljø- og yrkesbetingede kreftrisikoen kan reduseres markant ved å forebygge forurensing og endre adferd. Mindre eksponeringer er derfor både et effektivt og omkostningseffektivt middel for å redusere krefttilfeller og dødsfall i forbindelse med disse, heter det i en pressemelding om rapporten fra EEA.
"Hvert år går over en kvart million liv tapt i Europa som følge av miljørelatert kreft, blir det antatt. Forebyggelse er alltid bedre enn helbredelse - og vi har satt mye inn på å redusere forurensende stoffer i vann, jord og luft som ledd i den europeiske krefthandlingsplanen. Så sent som i inneværende uke la vi frem et banebrytende forslag om å minske bruken av plantevernmidler med 50 prosent før 2030 som ledd i vår jord-til-bord-strategi," uttaler EU-kommissær Stella Kyriakides - som har ansvaret for helse- og matvaresikkerheten - i en pressemelding.
EEA forventer at det hvert år blir registrert tre millioner nye krefttilfeller, mens 1,3 millioner europeiske kreftpasienter årlig dør av kreft. De økonomiske omkostningene i forbindelse med kreft anslås til å - bare i 2018 – ligge på omlag 178 miliiarder euro.