Skip to main content

Forurensning har skylden for 10 prosent av alle krefttilfeller i Europa

Eksponering for blant annet luftforurensning, passiv røyking, radon, UV-stråling og asbest er årsak til mer enn hvert tiende krefttilfelle i Europa. Dette viser en ny rapport fra Det Europeiske Miljøagenturet (EEA).

Dette er første gang EEA har undersøkt sammenhengen mellom kreft og miljø. Det har agenturet gjort ved å gjennomgå den nyeste vitenskapelige evidensen om luftforurensning, radon, ultrafiolet stråling, passiv røyking, enkelte kjemikalier samt andre forurensende stoffer.

Rapporten konkluderer med at den miljø- og yrkesbetingede kreftrisikoen kan reduseres markant ved å forebygge forurensing og endre adferd. Mindre eksponeringer er derfor både et effektivt og omkostningseffektivt middel for å redusere krefttilfeller og dødsfall i forbindelse med disse, heter det i en pressemelding om rapporten fra EEA.

"Hvert år går over en kvart million liv tapt i Europa som følge av miljørelatert kreft, blir det antatt. Forebyggelse er alltid bedre enn helbredelse - og vi har satt mye inn på å redusere forurensende stoffer i vann, jord og luft som ledd i den europeiske krefthandlingsplanen. Så sent som i inneværende uke la vi frem et banebrytende forslag om å minske bruken av plantevernmidler med 50 prosent før 2030 som ledd i vår jord-til-bord-strategi," uttaler EU-kommissær Stella Kyriakides - som har ansvaret for helse- og matvaresikkerheten - i en pressemelding.

EEA forventer at det hvert år blir registrert tre millioner nye krefttilfeller, mens 1,3 millioner europeiske kreftpasienter årlig dør av kreft. De økonomiske omkostningene i forbindelse med kreft anslås til å - bare i 2018 – ligge på omlag 178 miliiarder euro.

Redaksjon

Bo Karl Christensen
Nordisk redaksjonssjef
E-mail: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Journalister

Aud Dalsegg
Bjørg Aftret
Marit Aaby Vebenstad
Agnethe Weisser

Kommersiell

Malene Laursen
Annonsekonsulent
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.