Skip to main content

Kreftmedisin utgjorde den største andelen av nye godkjente medisiner i 2020

Knapt en fjerdedel av søknadene som ble behandlet og godkjent av Det europeiske legemiddelagenturet EMA handlet om kreftmedisin. Ifølge den årlige oversikten over medisinske highlights fra EMA i 2020, inntok kreftmedisinen dermed førsteplassen i fjor blant nye godkjente medisiner.

Oversikten over medisinske highlights i 2020 viser at EMA i fjor ga en positiv vurdering av 97 nye legemidler, mens to ble avvist. 16 legemiddelprodusenter valgte å trekke søknadene sine tilbake. 22 prosent av søknadene som EMA vurderte og godkjente gjaldt kreftmedisin. Det betyr at anti-kreft-midlene i 2020 utgjorde den største andelen av nye godkjente medisiner. På andreplass lå medisin til behandling av blodsykdommer (14 prosent), mens medisin til bekjempelse av infeksjoner (11 prosent) landet på tredjeplass. Legemidler mot COVID-19 lå helt nede på 11. plass.

I 2020 ble 19 av i alt 97 godkjente legemidler godkjent etter en fremskyndet prosedyre i EMA. De ble tildelt accelerated assessment eller conditional marketing authorisations. Seks av dem var anti-kreft-midler.    

EMAs anbefalinger i 2020 handlet så langt ifra utelukkende om nye legemidler. Også 83 allerede godkjente legemidler ble i fjor godkjent av agenturet for nye indikasjoner. Dessuten fikk 39 nye innholdsstoffer en positiv vurdering av agenturet.

Oversikt over anti-kreft-midlene som mottok en positiv vurdering av EMA i 2020:

Aybintio (bevacizumab)
Ayvakyt (avapritinib)
Blenrep (belantamab mafodotin-blmf)
Cabazitaxel Accord (cabazitaxel)
Daurismo (glasdegib)
Enhertu (trastuzumab deruxtecan)
Equidacent (bevacizumab)
Mylan (tamoxifen)
Nubeqa (darolutamid)
Nyvepria (pegfilgrastim)
Onbevzi (bevacizumab)
Phelinun (melphalan)
Phesgo (pertuzumab/trastuzumab)
Piqray (alpelisib)
Retsevmo (selpercatinib)
Revlimid (lenalidomid)
Rozlytrek (entrectinib)
Sarclisa (isatuximab-irfc)
Sunitinib Accord (sunitinib)
Tecartus (brexucabtagene autoleucel)
Tukysa (tucatinib)
Zercepac (trastuzumab)

Redaksjon

Bo Karl Christensen
Nordisk redaksjonssjef
E-mail: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Journalister

Aud Dalsegg
Bjørg Aftret
Marit Aaby Vebenstad
Agnethe Weisser

Kommersiell

Malene Laursen
Annonsekonsulent
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.