
Testikkelkreft-rammede lever lenger med en god livsstil
Usunn livsstil, dårlige sosioøkonomiske forhold og vedvarende tristhet er faktorer som reduserer overlevelsen hos menn som er helbredet for testikkelkreft.
Unge menn som får denne diagnosen bør gjennom hele livet oppfordres til en sunn livsstil, og den medisinske rehabiliteringsprosessen bør ta hensyn til det, mener kreftforskeren Sophie D. Fosså.
Testikkelkreft er den hyppigste kreftformen blant yngre menn i alderen 15-40 år. Gjennomsnittlig alder blant rammede er 28 år og på verdensbasis er antall tilfeller av testikkelkreft økende og fordoblet i løpet av de siste 40 årene.
Høyest forekomst er det i Nord-Europa, der Norge og Danmark har den høyeste forekomsten med ca 12 tilfeller per 100 000 i året.
Hvert år bli omtrent 300 norske menn diagnostisert med testikkelkreft. Takket være effektiv behandling er 10-års overlevelsen mer enn 95 prosent. Men overlevelsen reduseres deretter dels avhengig av hva slags behandling som gis (kirurgi, strålebehandling, cisplatin-basert kjemoterapi). Internasjonale og norske studier viser at langtidsoverlevelsen av testikkelkreftpasienter reduseres imidlertid noe (ca 3-4 prosent) hos pasienter som har fått strålebehandling og/ eller fire eller flere cellegiftkurer i tillegg til kirurgi. Dette har ført til at man etter 2010 sluttet med å gi rutinemessig strålebehandling, og standardantall kjemoterapikurer har vært redusert fra fire til tre hos de fleste pasienter med spredning. Onkolog Ragnhild Hellesnes ved Universitetssykehuset Nord-Norge HF publiserte nylig en studie om dette i Journal of Clinical Oncology.
Livskvalitet betyr mye
I en ny studie, utført av prof. em Sophie D. Fosså, men som ennå ikke er publisert, kommer det frem at en usunn livsstil (røyking, fysisk inaktivitet, alkoholoverforbruk, fedme), lav sosioøkonomi ( arbeidsløshet, lav utdannelse) og /eller vedvarende symptomer på depresjon ytterligere øker risikoen for tidlig død med 60-90 prosent.
- Det at man har noen rundt seg, et støtteapparat i form av partner, venner, familie, betyr mye for den psykiske helsen og evnen til å takle sykdommen - og faktisk også for overlevelse, sier Sophie Fosså.
I samarbeid med Kreftregisteret har hun undersøkt overlevelsen hos 780 tenn som alle ble behandlet for testikkelkreft med kirurgi alene eller kombinert med kjemoterapi - i perioden 1980 til 1994 - og som mer enn fem år etter diagnosen rapporterte om problemer og livskvalitet i forbindelse med en landsomfattende spørreundersøkelse.
Bør snakke med pasientene om livsstil
Fosså har i 30 år vært opptatt av kreftpasienters livskvalitet og var den første i landet som forsket på det:
- Vi vet at livskvaliteten er korrelert med overlevelsen. Legene bør derfor ha dette i mente i møtet med kreftpasienter: oppfordre til fysisk aktivitet, til å være sosial, slutte å røyke. Samtidig bør helsearbeidere under oppfølging av tesikkelkreftpasienter være mer oppmerksom på symptomer på depresjon, som igjen er korrelert med dårlig livsstil og sosioøkonomiske problemer.. Men selvsagt har pasienten selv også et ansvar for å legge til rette for et sunt liv, med både kosthold, fysisk aktivitet og sosial aktivitet, sier Fosså.