Skip to main content

Norsk studie: Derfor øker overvekt risikoen for brystkreft

Nils Henrik Halberg

Når kreftceller utsettes for et overvektig miljø, så øker andelen av kreftstamcellene, viser ny norsk forskning, som gir en forklaring på hvorfor overvektige har større risiko for å få brystkreft.

Studien ble publisert i Nature Communications tidligere denne måneden.  

– Studien viser at når kreftceller utsettes for et overvektig miljø, så øker andelen av kreftstamcellene – som er gode til å starte nye kreftsvulster. I laboratoriet så vi at når kreftcellene ble utsatt for store mengder av fettsyrer, tilpasset kreftcellene seg, og dermed oppnådde de en større kapasitet til at danne nye svulster, sier Nils Henrik Halberg, førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen.

Forsket i fem år

Han har forsket på dette i fem år, og er fornøyd med å endelig ha fått svaret på hvorfor overvektige personer har større sjanse for å utvikle brystkreft.

– Studien innebærer forsøk på mus, og vi sprøytet kreftceller inn i normalvektige mus, og mus som vi hadde fetet opp. Det viste seg at kreftcellene hadde ti ganger økt sjanse til å danne kreftsvulster hos musene som var fetet opp, forteller forskeren.

Halberg ved Universitetet i Bergen håper resultatene kan sette fokus på at det ikke bare er diabetes og hjerte – og karsykdommer som kan forårsakes av fedme. Overvektige løper også en større risiko for å utvikle kreft, og hvorfor cellegiftbehandlingen ikke virker like godt på alle pasienter.

– Studien beviser at kreftcellene hos en overvektig person skiller seg fra kreftcellene hos en tynn, eller normalvektig, person. Dette er også noe vi må ha i bakhodet når disse pasientene skal få behandling. Kanskje bør de overvektige ha en annen medisin fordi kreftcellene oppfører seg forskjellig, sier han.

Therese Sørlie

Therese Sørlie

Økt innsikt vil påvirke

– Det er spennende forskning som vil komme til nytte, spesielt med tanke på økningen av fedme i befolkningen i den vestlige verden, sier Therese Sørlie, leder for avdeling for kreftgenetikk ved Radiumhospitalet, Oslo universitetssykehus.

Hun håper at økt innsikt i mekanismene for hvordan brystkreft utvikler seg vil påvirke pasientbehandlingen.

– Fra mitt ståsted så er det veldig spennende at de har funnet at kreftceller tilpasser seg et fettrikt mikromiljø for å fortsette å vokse. Dette er koblet til epigenetiske endringer i kreftcellene, det vil si endringer som ikke kan knyttes direkte til mutasjoner eller andre DNA-spesifikke forandringer, sier forskeren.

– At kreftceller er tilpasningsdyktige vet vi, men det er veldig interessant hvordan de gjennom forsøk med cellelinjer og mus viser at dette kan knyttes til et bestemt protein og hvordan dette proteinet aktiverer et helt nettverk av reaksjoner i cellene. Jeg tror at dette arbeidet vil føre til mange flere interessante studier på nettopp dette temaet fremover og vi vil forstå bedre hvordan kreftsvulstene nyttiggjør seg av fettceller og den energien de representerer for å kunne formere seg og vokse, sier Sørlie.

Daniel Heinrich

Daniel Heinrich

Individualisert tilpasset behandlingsverden

Også Daniel Heinrich, leder for Norsk Onkologisk Forening, synes dette er en interessant studie.

– Først og fremst er det spennende resultater som bringer oss et stykke nærmere å forstå hvorfor overvekt er en risikofaktor for å utvikle kreft. Det antydes jo også mulige fremtidige konsekvenser for kreftbehandlingen, men dette er nok foreløpig ganske spekulativt og var ikke en del av undersøkelsene man gjorde i denne studien, sier Daniel Heinrich, leder for Norsk Onkologisk Forening.

– Allikevel er vi jo på vei mot en stadig mer individualisert tilpasset behandlingsverden, og det å behandle overvektige pasienter på en annen måte i fremtiden kan bli en del av denne individualiseringen, skjønt at det er en lang vei å gå fra slike resultater til en får endelig anvendt det i klinikken, sier han.

Heinrich tror ikke disse resultatene umiddelbart vil ha stor innflytelse på onkologenes hverdag og hvordan de jobber med pasientene.

– De har jo tross alt allerede fått kreft, mens studien først og fremst leverer en forklaring på hvorfor kreftsvulster utvikler seg lettere og blir mer aggressive i et miljø som kan tenkes å foreligge også hos overvektige mennesker. Med andre ord gir studien oss informasjon om hva som skjer i kroppen til pasientene våre lenge før de blir nettopp det, pasienter.

Redaksjon

Bo Karl Christensen
Nordisk redaksjonssjef
E-mail: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Journalister

Aud Dalsegg
Bjørg Aftret
Marit Aaby Vebenstad
Agnethe Weisser

Kommersiell

Malene Laursen
Annonsekonsulent
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.