Skip to main content

Forskerteam fra NTNU har utviklet ny lovende kreftmedisin

En forskergruppe fra Norges teknisk-natirvitenskapelige universitet (NTNU) har utviklet ny lovende kreftmedisin, ATX-101. Første fase 1-studie om ATX-101 har fått oppmerksomhet i Oncogene, og medisinen testes nå i ovariekreft og sarkoma.

Det er første gang den er utviklet kreftmedisin ved NTNU. Medisinen er utviklet i samarbeid med en spin-off fra NTNU, APIM Therapeutics. NTNU har stått for grunnforskningen, og APIM Therapeutics har brukt grunnforskningen for å utvikle medisinen. Det har tatt 18 år, og over 200 millioner kroner, skriver gemini.no

Den nye kreftmedisinen ATX-101 har blitt testet på 20 mennesker som var alvorlig syke på grunn av kreft. De hadde prøvd alt, og som en siste mulighet ønsket de å prøve noe som var på forsøksstadiet. Resultatene var lovende, og nå skal medisinen testes på enda flere.

– I forskningsgruppen min oppdaget vi i 2004 et nytt PCNA bindingsmotiv rundt. Dette motivet kalte vi APIM etter proteinet det ble funnet i, AlkB homolog PCNA Interacting Motif. APIM finnes i mer enn 300 ulike humane proteiner, sier Marit Otterlei, professor i molekylær medisin ved NTNU.

Hun står bak studiene som nylig ble publisert i Nature-tidsskriftet Oncogene.

Blokkerer cellens stressrespons

Det forskerne oppdaget var en spesiell sekvens som er viktig i cellulær stressregulering. Deretter laget de et peptid som inneholdt denne sekvensen, og som fungerer slik at den blokkerer en del av cellenes stressresponser.

– En del av disse proteinene er involvert i reparasjon av DNA eller DNA skade-toleranse, mens de fleste er proteiner involvert i cellulær signalisering, regulering av metabolisme og proteinomsetning. Dette er prosesser som er særdeles viktig i regulering av cellulære stress funksjoner, sier Marit Otterlei.

I 2004 var det ikke kjent at PCNA hadde noen funksjon utenom DNA-replikasjon og reparasjon, og dette ble derfor starten på ett nytt forskningsfelt: Hvilken rolle har PCNA i prosesser utenom DNA replikasjon og reparasjon? Hvilke av disse bindingsmotivene er reelle, det vil si funksjonelle?

– Vår forskningsgruppe, og noen få andre grupper i andre land har de siste 15 årene vist at PCNA har en organisatorrolle for mange ulike prosesser også i cytosol, inkludert regulering av styrtcelledød, regulering av metabolisme og cellularsignalisering, sier Marit Otterlei.

Rammer kreftceller sterkere

Det som var spesielt interessant var at de fleste av proteinene som innehold APIM-bindingssekvensen var proteiner som er spesielt viktige under cellulært stress.

– Vi fant allerede ved oppdagelsen av motivet at affiniteten av APIM for PCNA øker dersom PCNA blir modifisert, noe PCNA blir etter stress. Dette har vi nyttiggjort i utviklingen av et peptid som inneholder APIM-sekvensen, kalt ATX-101, sier Marit Otterlei.

Det tok forskerteamet fire år å utvikle et peptid som ble tatt opp av cellen og kunne blokkere blokkerer binding av stressproteiner til sitt scaffold protein PCNA. ATX-101 rammer kreftceller sterkere enn normale celler da de har økt endogent stress.

– Vi har vist at peptidet virker godt sammen med mange ulike type kreftmedisiner, både tradisjonell kjemoterapi og stråling, og mer målrettet terapi med ulike inhibitorer. Mer enn 30 ulike kombinasjoner er testet. Felles for alle disse behandlingene er at de tilfører ytterligere stress til cellene. Videre har vi vist at ATX-101 reduserer cellenes evne til å mutere og kan re-sensitivere resistente celler, sier Marit Otterlei.

En kreftstabiliserende effekt

APIM-Therapeutics ble i 2010 dannet for å ta den kommersielle utviklingen av ATX-101 gjennom prosessen til klinisk utprøving. Nylig ble resultatene fra klinisk fase publisert, og dataene vist at peptidet var godt tolerert, det vil si ingen grad 3 eller 4 reaksjoner ble observert.

– Vi laget opprinnelig medisinene som en kombinasjonsmedisin, men før man får teste eventuelle kombinasjoner må man teste toksisiteten av medisinene alene. I tillegg vil man i en fase 1 studie finne dosen man skal bruke i senere fase, sier Marit Otterlei.

– Alle pasientene, unntatt en, var i progresjon når de ble inkludert i vår studie, og vi observerte en kreftstabiliserende effekt i 70 prosent av de 20 pasientene som fullførte studien på 6 uker. Pasientene var i gjennomsnitt stabile i litt over fire måneder, den lengste i to år. Pasientene fikk ukentlige infusjoner av ATX-101, den lengste i 17 måneder.

Resultatet er oppmuntrende

For øyeblikket pågår det to små fase-studier på sarkoma (leiomyo og liposarkom) og ovariekreft. Forskerteamet har kommet lengst med behandlingen av ovariekreft, der ATX-101 gis i kombinasjon med carboplatin og pegylert docorubicin. Her blir ATX-101 gitt dagen etter øvrig behandling. ATX-101 blir godt tolerert også i denne kombinasjonsterapien. ATX-101 blir deretter gitt som vedlikeholds behandling 1 gang i måneden etter ordinær behandlingssyklus.

– ATX-101 sin effektivitet som en inhibitor av PCNA sin rolle som regulator av metabolismen og cellesignalisering spesifikt under stress, gjør medisinene «kreftspesifikk». Dette støttes av dataene som viser at ATX-101 er godt tolerert. Vi tror at ATX-101 sin effekt på metabolismen og cellesignalisering er viktig for den kreftstabiliserende effekten vi detekterte i vår studie, sier Marit Otterlei.

Det er spennende med uttesting av et nytt behandlingsprinsipp, sier kreftspesialist og kreftforsker Bjørn Henning Grønberg, overlege ved St. Olavs hospital og professor ved NTNU, som synes studien er interessant. Han er også tilknyttet Institutt for klinisk og molekylær medisin, men har ikke hatt noe med studien å gjøre.

– Resultatet er oppmuntrende, men det er selvsagt lenge igjen før vi kan si noe om hvilken rolle denne behandlingen kan få og hvilke pasienter som kan ha nytte av den. Det skal bli spennende å følge med på den videre utviklingen, sier Bjørn Henning Grønberg.

 

Redaksjon

Bo Karl Christensen
Nordisk redaksjonssjef
E-mail: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Journalister

Aud Dalsegg
Bjørg Aftret
Marit Aaby Vebenstad
Agnethe Weisser

Kommersiell

Malene Laursen
Annonsekonsulent
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.