Ny test kan identifisere kvinner med stor risiko for livmorhalskreft

En biomarkørbasert test kan brukes til å identifisere kvinner med stor risiko for å utvikle livmorhalskreft. Dette går frem av resultater fra IMPACT-studien.

IMPACT-studiens resultater som er publisert i International Journal of Cancer - omfattet flere enn 35.000 kvinner i alderen 25-65 år, som på 32 kliniske steder i 16 stater over hele USA har gjennomgått rutinemessig screening for livmorhalskreft.

Under studien mottok kvinner som var positive for høyrisiko-HPV en oppfølgende test i form av CINtec PLUS Cytology sorterings-test (triage) for å bidra til å avgøre om livmorhalscellene var i ferd med å bli transformert til livmorhalskreft. CINtec PLUS Cytology-testen viste - sammenlignet med Pap-cytologi - en signifikant høyere følsomhet ved påvisning av pr3-livmorhalskreft.

Undersøkelsen viste også at HPV-positive kvinner med CINtec PLUS Cytology-negative testresultater hadde en veldig lav kumulativ ettårsrisiko for sykdom, noe som er signifikant lavere hos HPV-positive kvinner enn risikoen forbundet med et negativt Pap-cytologi-testresultat.

Under CINtec PLUS Cytology-testen blir den samtidige tilstedeværelsen av de to biomarkørene p16 og Ki-67 samtidig målt i en enkelt celle. Denne abnormiteten er nemlig forbundet med HPV-infeksjoner som -  hvis de ikke behandles - kan utvikle seg til pre-kreft eller kreft. Et positivt resultat av disse to biomarkørene i en enkelt celle signalerer altså at en kvinne kan være disponert for sykdommen.

CINtec PLUS Cytology-testen utføres med den samme prøven som brukes til HPV- eller væskebaserte Pap-cytologitester. Dette eliminerer behovet for ytterligere - eller gjenntatte - prøveinnsamlinger - og bortkastet tid i forbindelse med venting på å få svar på hvorvidt en infeksjon er i ferd med å forsvinne eller ikke.

”Som en triage-test for HPV-positive screeningsresultater for livmorhalskreft kan CINtec PLUS Cytology-testen være veldig nyttig for å skille ut de kvinnene som vil ha mest gavn av omgående henvisning til kolposkopi fra de kvinnene som kan følges opp med mindre invasive metoder,” sier professor emeritus i patologi og cellebiologi ved Columbia University Medical Center i New York - Thomas Wright - i en pressemelding.

CINtec PLUS Cytology ble i mars 2020 godkjent av de amerikanske legemiddelmyndighetene (FDA) - men er ennå ikke godkjent i Europa.