Nanomedicin bekjemper kreft og reduserer bivirkninger ved kjemo

Det hyppig brukte kjemoterapi-legemiddelet 5-FU (fluorouracil) målrettes 100 prosent mer effektivt mot tumorer, når det innkapsles i nanoskopiske fettmembraner (liposomer).

Dette viser ny forskning utført av forskere ved University of South Australia.

I studiens resultater, som publiseres i Pharmaceutics har forskerne brukt en minimalt invasiv teknik for å ta prøver – kjent som som mikrodialyse. På den måten har de for første gang greid å vise at ​​5-FU liposomformuleringer ga større akkumulering av legemiddelet i tumoren enn i sundt subkutant vev sammenlignet med den konvensjonelle leveringen (som skjer med en injisert oppløsning). Den økte legemiddelakkumuleringen i tumorene ble forbundet med redusert tumorvekst.

En av de største ulempene ved kjemoterapi er at stoffene kan forårsake høyt nivå av skader i vevet omkring tumoren. Det betyr at mange pasienter får bivirkninger og kan bli veldig syke under behandlingen.

Ledende forsker på studiet, professor Clive Prestidge, som er meddirektør ved UniSA’s Centre for Pharmaceutical Innovationv på University of South Australia, mener at den nye oppdagelsen kan endre på den måten kjemoterapi administreres på, og gi bedre livskvalitet for tusenvis av kreftpasienter.

- Vår mikrodialysetilgang er den første til å kvantifisere hvordan liposom-spesifikk levering av 5-FU kan redusere tumorvekst med færre toksiske bivirkninger. Så dette har potensial til dramatisk å transformere mange kreftbehandlinger - og levere bedre resultater - for mennesker med kreft, sier Clive Prestidge til World Pharma News.