Skip to main content

Tecentriq hindrer tilbakefall ved ikke-småcellet lungekreft med PD-L1

Odd Terje Brustugun

Adjuvant behandling med immunterapien Tecentriq (atezolizumab) øker signifikant total overlevelse hos pasienter med stadium II-IIIA ikke-småcellet lungekreft med høyt tumor-PD-L1-uttrykk, viser foreløpige data fra IMPower.

Det ser også ut til å være en betydelig overlevelsesgevinst for den totale gruppen av PD-L1-positive pasienter.

– At immunterapi kan bidra til økt sjanse for helbredelse av lungekreft i et tidlig stadium, er veldig spennende.

Det sier lungekreftspesialist Odd Terje Brustugun i en kommentar til de foreløpige resultatene av fase III-studien IMPower010.

Det dreier seg om såkalt adjuvant behandling med Tecentriq (atezolizumab) etter operasjon og cellegift hos pasienter med ikke-småcellet lungekreft og et høyt PD-L1-uttrykk i svulsten. En foreløpig analyse av dataene fra fase III-studien IMPower010 viser en tydelig tendens til at behandling med Tecentriq bidrar til økt overlevelse hos denne gruppen pasienter.

Immunsystemet går til angrep

– Medisinen er tidligere blitt brukt ved kreft med spredning. Nå har den vist seg nyttig også for å forhindre tilbakefall etter operasjon. Når det gjelder totaloverlevelsen er tallene foreløpig relativt umodne. Vi kunne ønsket oss enda tydeligere gevinst, men dette er tidlige tall. Det som er helt klart, er at immunterapien i hvert fall forsinker tilbakefall. Så det blir interessant å følge hvilke utslag dette gir fremover i overlevelsestallene, sier Brustugun.

Han peker på at de beste resultatene bare gjelder en undergruppe av pasienter med ikke-småcellet lungekreft med spesielle karakteristika – nemlig et høyt PD-L1-uttrykk i svulsten. PD-L1 er betegnelsen på et protein på overflaten av kreftcellen. En egenskap ved Tecentriq er at stoffet stopper den PD-L1-medierte hemmingen av immunresponsen.

– Enkelt sagt går immunterapien ut på å få kroppens eget immunsystem til å gå til angrep på kreftcellene, forklarer Brustugun.

EU-godkjent i juni

Resultatene som ble presentert i Wien bygger på en foreløpig overlevelsesanalyse etter 45 måneders median oppfølgingstid. De foreløpige dataene indikerer en overlevelsesgevinst med 58% redusert risiko for å dø blant pasientene i gruppen med lungekreft stadium II-IIIA og PD-L1 over 50 % uten EGRF- og ALK-mutasjoner som ble behandlet med atezolizumab etter operasjon og kjemoterapi – sammenlignet med pasienter som ble operert og bare fikk kjemoterapi etter operasjon (HR= 0,42, 95% KI: 0,24-0,78).

I juni i år godkjente EU-kommisjonen denne immunterapien – som den første – til adjuvant behandling etter operasjon ved ikke-småcellet lungekreft. Godkjennelsen var basert på data for sykdomsfri overlevelse fra IMPower010-studien.

Medisinsk direktør Anne Bee Hegge i Roche Norge mener det er svært positivt at Tecentriq nå også kan gis på et tidlig stadium – ikke bare som nå når det er konstatert spredning.

– EU—godkjenningen innebærer at det er lov å markedsføre medisinen til adjuvant behandling. Neste skritt er å få medisinen godkjent til denne bruken i Beslutningsforum for at den skal bli tilgjengelig i det offentlige helsevesenet. Vi sendte inn søknaden med en helseøkonomisk analyse i mai, og vil selvsagt gjøre vårt beste for å svare på alle spørsmål som måtte komme opp. Men dessverre vet vi at prosessen kan ta svært lang tid, sier Hegge.

Halvparten får tilbakefall

Hun viser til at rundt halvparten av pasientene med den aktuelle typen lungekreft får tilbakefall etter operasjon.

– Selv om hele svulsten er fjernet kirurgisk, kan det være kreftceller igjen uten at det forekommer symptomer eller at det vises på MR eller CT. -Målet med den adjuvante behandlingen er å ta knekken på de eventuelle gjenværende kreftcellene og på den måten minske risikoen for tilbakefall, sier Anne Bee Hegge.

I fase III-studien IMpower 010 fikk alle pasientene i studien platinabasert cellegift etter operasjonen. Deretter ble gruppen delt i to randomiserte utvalg – den ene halvparten fikk behandling med atezolizumab i inntil 1 år, den andre standard oppfølging. Selv om reduksjonen av risikoen for å dø på 58 % gjelder pasientene med PD-L1-uttrykk på mer eller lik 50%, viser dataene etter 45 måneder også en knapp overlevelsesfordel for alle PD-L1-positive pasienter (1% og mer). For hele gruppen av PD-L1-positive pasienter gir den adjuvante behandlingen en risikoreduksjon for død på 29 % over fem år. Dette er imidlertid ikke et statistisk signifikant resultat, og man følger studien videre for mer modne overlevelsesdata.

Forbehandling med immunterapi

På spørsmål om det i fremtiden kan bli aktuelt å gi pasienter med ikke-småcellet lungekreft atezolizumab før operasjon, svarer kreftlege og professor Odd Terje Brustugun:

– Det er flere nye studier som viser gode data for immunterapi før operasjon. Men foreløpig er det publisert data på andre medisiner enn atezolizumab. Forbehandling med noen få kurer immunterapi og cellegift ser ut til å kunne krympe svulsten før operasjonen og kan også forhindre tilbakefall.

Redaksjon

Bo Karl Christensen
Nordisk redaksjonssjef
E-mail: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Journalister

Aud Dalsegg
Bjørg Aftret
Marit Aaby Vebenstad
Agnethe Weisser

Kommersiell

Malene Laursen
Annonsekonsulent
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.