Skip to main content

Domvanalimab er overlegen immunterapi mot ikke-småcellet lungekreft

Tarje Onsøien Halvorsen

Kombinasjonsterapi som inkluderer TIGIT-hemmeren domvanalimab øker progresjonsfri overlevelse og objektiv responsrate ved avansert ikke-småcellet lungekreft sammenlignet med immunterapi alene. 

Det nye antistoffet domvanalimab virker ved å binde seg til og blokkere TIGIT, som er en sjekkpunktreseptor. TIGIT hemmer immunsystemets naturlige evne til å oppdage og drepe kreftceller, så blokkering av aktiviteten kan hjelpe kreftbehandling. Det viser den nye ARC-7-studien som nylig ble presentert på ASCO og inkluderte 150 pasienter med stadium IV, ikke-småcellet lungekreft som hadde høye nivåer av PD-L1-markøren og som ikke hadde noen tidligere behandling for sykdommen.

– ARC-7-studien viser lovende resultater for pasienter med avansert ikke-småcellet lungekreft. I denne studien inkluderte man pasienter med høyt PD-L1 utrykk i tumor, som vil være aktuelle for immunterapi (sjekkpunkthemmer rettet mot PD1/PDL1, red.) uten samtidig kjemoterapi, sier Tarje Onsøien Halvorsen, overlege med lungekreft som fagområde ved Kreftklinikken St. Olavs.

Pasientene ble randomisert 1:1:1 til tre ulike behandlinger i første linje. Den ene gruppen fikk vanlig immunterapi (anti PD-1 zimberelimab). De to andre gruppene fikk i tillegg en sjekkpunkthemmer rettet mot TIGIT (zimberelimab + domvanalimab) hvorav den ene gruppen også fikk en adenosinhemmer (zimberelimab + domvanalimab + etrumadenant). Primært endepunkt var total responsrate (ORR) og progresjonsfri overlevelse (PFS). Preliminære data fra en interimanalyse ble nylig presentert. Median oppfølgingstid var 11,8 måneder og viste at domvanalimab-holdige armer forbedret ORR og PFS sammenlignet med zimberelimab alene.

Resultatene viste at domvanalimab ga omtrent 13 prosent forbedret total responsrate (ORR) sammenlignet med zimberelimab, i tillegg til ca. 40 prosent reduksjon i risiko for progresjon eller død sammenlignet med anti-PD-1 alene - med betydelig forbedrelse i median progresjonsfri overlevelse (PFS).

– Det å legge til en TIGIT-hemmer økte ikke forekomsten av alvorlige bivirkninger, men ga høyere responsrater og lengre progresjonsfri overlevelse. Resultatene fra interimanalysen nådde akkurat ikke statistisk signifikans, men dette er svært lovende resultater for pasienter med høyt PDL1 utrykk, med klart potensiale til å bli ny standard behandling, sier overlegen.

– Det blir spennende å se de endelige resultatene fra ARC-7, og hvordan kombinasjonsbehandlingen slår ut på overlevelse, i tillegg til andre pågående studier som undersøker kombinasjon av anti- PD1/PDL1 og anti TIGIT – deriblant PACIFIC-8-studien som undersøker durvalumab i kombinasjon med domvanalimab etter radiokjemoterapi for stadium III ikke-småcellet lungekreft som vi håper å kunne tilby til norske pasienter i løpet av 2023, sier Halvorsen, som er nasjonal hovedutprøver. 

– Spent på effekten

Også Vilde Drageset Haakensen, spesialist i onkologi og overlege ved avdeling for kreftbehandling, Oslo universitetssykehus, er spent på effekten av domvanalimab og forteller at de på OUS også skal også rekruttere til PACIFIC-8-studien.

– TIGIT har vært et av flere spennende mulige mål for immunterapi: Disse resultatene er spesielt gledelige ettersom en annen TIGIT-hemmer (tiragolumab) viste negative resultater i en fase III-studie. Domvanalimab har en litt annen virkningsmekanisme og denne studien kan tyde på at den virker bedre, sier hun.

– Det er fint å ha med flere kombinasjoner som øker responsraten. I dag bruker vi ofte kjemoterapi sammen med sjekkpunkthemmere i første linje, også ved PD-L1 >50 prosent for å øke responsraten. Men for noen pasienter er ikke kjemoterapi egnet og da er det bra med andre typer medikamenter som kan øke effekten. Derfor er toleransen viktig, og her så det jo ut som om det ikke var betydelig forskjell i toksisitet mellom armene.

Skal selv rekruttere

Haakensen tror det behøves nok en fase III-studie før det blir praksisendrende, men at behandlingen ser lovende ut med tanke på bivirkninger.

– Tallene er jo for små til å si noe endelig, men ser ikke ut til å øke bivirkningene noe særlig. Det er kanskje grunnet det faktum at den er Fc-silent, altså at den ikke stimulerer antistoff avhengig immunreaksjon (cellulær cytotoksititet) som skal være gunstig i forhold til toksisitet. Dersom det holder stikk i større studier er det veldig interessant. Dersom det holder stikk i større studier er det veldig interessant. Det pågår nå flere studier med domvanalimab, så her vil vi få mer data, sier hun.

Både St. Olavs og Oslo universitetssykehus skal rekruttere til PACIFIC-8-studien for pasienter med lokalavansert ikke-småcellet lungekreft som da randomiseres til durvalumab (PD-L1-hemmer) med enten domvanalimab eller placebo.

– Resultatene fra Arc-7 gjør jo at den studien er enda mer interessant.

Redaksjon

Bo Karl Christensen
Nordisk redaksjonssjef
E-mail: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Journalister

Aud Dalsegg
Bjørg Aftret
Marit Aaby Vebenstad
Agnethe Weisser

Kommersiell

Malene Laursen
Annonsekonsulent
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.