Multinationalt projekt skal øke lungekreft-screeningen i Europa
Et banebrytende nytt helseprosjekt fra EU skal lette implementeringen av programmer og bryte ned barrierer for lungekreft-screeningen i hele Europa.
Det nye prosjektet går under navnet ”Styrking av screening for lungekreft i Europa” (SOLACE) og skal bryte ned barrierene for screening og sikre at mennesker på tvers av sosiale og økonomiske samfunnslag får adgang til slik screening.
”SOLACE vil gi en omfattende retningslinje for oppstart av programmer for lungekreft-screening med nyeste kvalitet og høye deltaker-rater. Typiske feil kan unngås, og den forventede levetid øges,” sier Hans-Ulrich Kauczor, der er videnskabelig koordinator for SOLACE-projektet, i en pressemelding.
SOLACE-prosjektet ble lansert 1. april 2023 og vil holde på i tre år. Det er en del af EU-programmet ‘Europa's Beating Cancer Plan’, som ble lansert gjennom ‘EU4Health’, som er et visjonsprogram om et sunnere Europa 2021-2027. Den nye EU-anbefalingen om kreftscreening oppfordrer medlemslandene til å undersøke effektiviteten av lavdose Computed Tomography skanninger (LDCT) til screening av mennesker med økt risiko for lungekreft. Dessuten støtter det EU-finansierte prosjektet medlemsstatene med implementering og vil levere personlige verktøykasser til nasjonale og regionale sentra for å lette implementeringen av lungekreft-screeningsprogrammer over hele EU, med spesielt fokus på grupper som har høyere risiko.
Ulikhet i helse og røyking
En av grunnene til at noen europeere i risikogruppen ikke har adgang til lungekreft-screening er ulikheter på helseområdet. Faktorer som eksempelvis røyking kan være mer utbredt i disse gruppene – noe som ytterligere forverrer risikoen deres for å få lungekreft.
”Ett av hovedproblemene med lungekreft er stigmatisering. Vi trenger en forandring i forhold til hvordan vi forholder oss til mennesker som lider av lungekreft, sett fra et samfunnsmessig synspunkt. SOLACE-prosjektet kan virkelig endre dette - og løfte stigmatiseringen av pasientene,” sier kroatiske Ivica Belina, medlem av European Lung Foundation Lung Cancer Patient Advisory Group, i en pressemelding.
De første pilot-programmene startes først opp i ti EU-land og mange av programmene vil foregå i utkantområder, som har særlige utfordringer på grunn av avstanden til nærmeste sykehus. Som en del av prosjektet vil SOLACE tilby transport- eller mobile screening-enheter.
”Vi har bevisene, vi har den politiske viljen gjennom ‘Europa’s Beating Cancer Plan’, og med SOLACE-prosjektet har vi midlene for å være i stand til å skalere opp og styrke programmer for lungekreftscreening i hele EU,” sagde Torsten Blum, professor i internmedisin og pneumologi samt medlem af SOLACE-koordinationsteam, under lanseringen av SOLACE.