Skip to main content

Vaksine gjør immunterapi effektiv mot ALK-positiv lungekreft

En vaksine som gjør immunterapi effektiv mot ALK-positiv ikke-småcellet lungekreft (NSCLC) har vist gode resultater i laboratoriet. Den skal nå testes på pasienter.

I ny forskning utført på mus har forskere fra blant annet Cancer Control Center for Cancer Research i Danmark utviklet den nye vaksinen som skal gjøre immunterapi effektiv ved ALK-positiv NSCLC. Ifølge gruppeleder Zoltan Szallasi har den nye vaksinen en rekke fordeler som gjør den spesielt lovende. 

– For det første er det relativt enkelt og samtidig billig å omsette arbeidet vårt i laboratoriet til en vaksine, slik at teknikken bak forsøkene er på plass. For det andre er det den spesielle fordelen med ALK at det kun brukes av noen få celler i kroppen. Dette gir oss håp om at det vil være få bivirkninger under en eventuell fremtidig behandling, sier Zoltan Szallasi.

Den nye forskningen er publisert i Nat Cancer, og etter planen skal vaksinen testes på mennesker – i første omgang i USA – hvor en del av forskningen ble utført.

Hindret spredning og sykdom

Forskergruppen har sett nærmere på aktiveringen av ALK-genet, som finnes ved ALK-positiv NSCLC, som i seg selv er for liten til at immunterapi har effekt. I den nye studien fant forskerne at det er en spesifikk del av genet som utløser en kraftig reaksjon fra immunsystemet.

Basert på den spesifikke delen av ALK-genet utviklet forskerne en RNA-vaksine for å aktivere immunsystemet. De ga vaksinen til mus med ALK-positiv NSCLC, og behandlet deretter musene med en kombinasjon av tyrosinkinasehemmer (TKI) og immunterapi. Resultatene viste at behandlingen hindret kreften i å spre seg, og flere av musene var sykdomsfrie da forsøket stoppet.

Så langt har ikke immunterapi vist mye effekt på ALK-positiv NSCLC, som antas å skyldes ineffektiv CD8+ T-celle-priming mot ALK-antigener. Den nye vaksinen gjenoppretter priming og utryddelse, i kombinasjon med TKI, lungesvulster og forhindrer metastatisk spredning av svulster til hjernen.

Redaksjon

Bo Karl Christensen
Nordisk redaksjonssjef
E-mail: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Journalister

Aud Dalsegg
Bjørg Aftret
Marit Aaby Vebenstad
Agnethe Weisser

Kommersiell

Malene Laursen
Annonsekonsulent
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.