Sjelden anemi-sykdom er likevel ikke sesong-preget

EHA: På tross av tidligere oppfattelser er den sjeldne, hematologiske agglutinin sykdom (CAD) - som gir hemolytisk anemi - ikke sesongpreget. Dette slår en ny, dansk retrospektiv studie fast. 

Det har tidligere vært vanlig å gå ut fra at den hematologiske og autoimmune sykdommen agglutinin sykdom (CAD) primært forverres ved lave temperaturer og kaldt vær.

Men nå viser en ny dansk studie at denne oppfattelsen - og de kliniske anbefalingene som er foretatt på denne bakgrunnen - ikke gir klinisk mening. 

“Disse data’ene støtter ikke oppfattelsen av ​​CAD som en sesongbetinget lidelse, og anbefalinger som flytting til regioner med varmere klima kanskje ikke gir meningsfulle kliniske fordeler. Mangelen på sesongvariasjon i denne kohorten tyder på at behandlingsoverveielser for pasienter med CAD bør være sesonguavhengige,” skriver forskergruppen bak undersøkelsen.

Den retrospektive studien (abstract #P1539) ble presentert under en poster session på årets EHA-kongress, som i år foregår online fra Wien.

Kald agglutinin sykdom (CAD) er en autoimmun, hematologisk sykdom, som karakteriseres ved ​​høye konsentrasjoner av sirkulerende kuldefølsomme antistoffer - som retter seg mot de røde blodlegemenes overflatestruktur og ødelegger dem. Dette skjer særlig ved lavere temperaturer og resulterer i både agglutinasjon av de røde blodlegemene og komplementmediert hemolyse. 

Nye behandlinger og strategier

Studiens kohort besto av i alt 72 pasienter i Danmark, som i perioden 1999-2013 ble diagnostisert med CAD.  Basert på antallet av innleggelser og ambulante besøk undersøkte forskergruppen hvilken grad - i de forskjelllige sesongene - pasientene benyttet helsevesenet 

Forskerne fant at ingen av deltakerne over et år hadde avvik i innleggelser eller besøk, men hadde tvert i mot et vedvarende nivå uavhengig av årstiden. Andelen for innleggelser var 40,3 prosent og 31,9 prosent for vår og sommer og 36,1 prosent og 36,1 prosent for høst og vinter. For ambulante besøk var andelene henholdsvis 72,2 prosent og 70,8 prosent, 77,8 prosent og 73,6 prosent. Forskjelllene var ikke signifikante, og andelene forble konsistente i det første året etter diagnosen eller kohort-inklusjonen.

Det er viktigt å forstå sykdommen og mekanismene bak for å kunne behandle korrekt og i tide, noterer forskerne: 

“Forståelse av sesongvariasjon av CAD-manifestasjoner kan være viktige for å veilede ikke-farmakologiske håndteringsstrategier og profylaktisk anbefalinger,” skriver forskerne.

Funnene er på linje med en tidligere amerikansk studie, som - uavhengig av årstiden - viste vedvarende hemolyse blant kohorten med sykdomsmanifestasjoner.

Redaksjon

Bo Karl Christensen
Nordisk redaksjonssjef
E-mail: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Journalister

Aud Dalsegg
Bjørg Aftret
Marit Aaby Vebenstad
Agnethe Weisser

Kommersiell

Malene Laursen
Annonsekonsulent
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.