Skip to main content

Overvåking etter nyrekreftoperasjon er like bra som immunterapi før og etter

Overvåking av pasienter med høyrisiko nyrecellekarsinom etter operasjon er like verdt som å gi dem Opdivo (nivolumab) før og etter operasjonen. Dette er konklusjonen i fase III-studien PROSPER EA8143, som ble stoppet for tidlig på grunn av mangel på bevis for effekt av nivolumab. 

Studiens resultater er publisert i The Lancet. Her sammenlignet forskerne tilbakefallsfri overlevelse hos pasienter med høyrisiko nyrecellekarsinom, som fikk nivolumab før og etter nefrektomi, og hos pasienter som utelukkende ble overvåket etter operasjon. 

Pasienter som ble registrert i studien hadde en prestasjonsstatus for Eastern Cooperative Oncology Group på 0-1 og hadde tidligere ubehandlet klinisk stadium T2 eller høyere eller Tany N+ nyrecellekarsinom med klarcellet eller ikke-klarcellet histologi planlagt for partiell eller radikal nefrektomi. Utvalgte pasienter med oligometastatisk sykdom som var sykdomsfrie på andre sykdomssteder innen 12 uker etter operasjonen, var også kvalifisert for inkludering i studien. Gjennomsnittsalderen på pasientene var 61 år, og 30 prosent var kvinner. 88 prosent var hvite og 10 prosent var latinamerikanske. 

Forskerne tildelte tilfeldig (1:1) 819 pasienter til enten nivolumab pluss kirurgi (404 pasienter) eller kirurgi etterfulgt av overvåking (415 pasienter). 366 pasienter tildelt nivolumab pluss kirurgi og 387 pasienter tildelt kirurgi startet kun behandling. I nivolumab-gruppen ble nivolumab 480 mg administrert før operasjonen, etterfulgt av 9 adjuvante doser. Det primære endepunktet var residivfri overlevelse hos pasienter med nyrecellekarsinom vurdert hos alle randomiserte pasienter uavhengig av historikk.

Ingen forskjell i overlevelse

Data- og sikkerhetsovervåkingskomiteen avbrøt studien ved en planlagt interimsanalyse på grunn av nytteløshet.

Gjennomsnittlig oppfølging var 30,4 måneder i nivolumab-gruppen og 30,1 måneder i gruppen med kun operasjon. 94 prosent av de 404 pasientene i nivolumab-gruppen og 96 prosent av de 415 pasientene i gruppen som kun var kirurgisk hadde nyrecellekarsinom og ble inkludert i den residivfrie overlevelsesanalysen. Ved data cutoff var tilbakefallsfri overlevelse ikke signifikant forskjellig mellom de to gruppene. For nivolumab-gruppen hadde 125 pasienter (33 prosent) av 381 pasienter tilbakefallsfrie overlevelse, mot 133 pasienter (33 prosent) av de 399 pasientene som kun ble operert. HR var 0,94. 

De vanligste behandlingsrelaterte bivirkningene grad 3-4 var forhøyet lipase (17 av 366 pasienter i nivolumab-gruppen versus ingen i gruppen som kun var kirurgisk), anemi (sju versus ni), økt alaninaminotransferase (ti versus én), magesmerter (fire mot seks) og økt serumamylase (ni mot ingen). 48 prosent av pasientene i nivolumab-gruppen og 24 prosent i gruppen som kun var kirurgisk hadde uønskede hendelser av grad 3-5, uansett årsak, hvorav de vanligste var anemi (23 versus 19), hypertensjon (27 versus ni), og forhøyet lipase (18 versus seks). Tolv prosent av 404 pasienter i nivolumab-gruppen og 10 prosent av 415 i gruppen som kun var kirurgisk døde, hvorav henholdsvis to prosent og én prosent ble fastslått å være behandlingsrelatert.

Redaksjon

Bo Karl Christensen
Nordisk redaksjonssjef
E-mail: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Journalister

Aud Dalsegg
Bjørg Aftret
Marit Aaby Vebenstad
Agnethe Weisser

Kommersiell

Malene Laursen
Annonsekonsulent
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.