Helsepolitikere vil ha lik behandling av prostatakreft
Sentrale helsepolitikere reagerer på hvor ulike resultatene er når det gjelder behandling av prostatakreft, og mener det må tas grep for å bedre kvaliteten.
- Det er veldig alvorlig når under halvparten av de offentlige sykehusene oppnår kvalitetsmålet for operasjon av prostatakreft. I Norge skal man være trygg på at man får trygg og god behandling på alle sykehusene, og vi kan ikke akseptere at det er for store forskjeller på behandlingen som tilbys de som trenger hjelp fra helsevesenet, sier stortingsrepresentant Bård Hoksrud (Frp), som sitter i helse-og omsorgskomiteen.
Han sier han forventer at helseministeren tar det Prostatakreftforeningen sier på alvor :
- Helseministeren må ta grep for å sikre at alle som har prostatakreft er trygge på at de får en god behandling på alle sykehusene som tilbyr denne operasjonen, sier Hoksrud.
Høyre-representant i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, Erlend Bøe Svardal, støtter Prostatakreftforeningens krav om at prostatakreft, den vanligste kreftformen i Norge, må få mer oppmerksomhet:
- Jeg mener at vi må se på hvordan vi kan gjøre behandlingen av prostatakreft i Norge bedre. Det handler om antallet behandlingssteder, slik Prostatakreftforeningen tar opp, men også om forebygging, tidlig oppdagelse og oppfølging etter behandling. Høyre har sagt i sitt stortingsvalgprogram at vi skal jobbe med dette, sier Bøe Svardal.
- Må finne balansen
Også Arbeiderpartiet vil ha bedre kvalitetet i kreftbehandlingstilbudet, og ønsker en nasjonal kreftplan, en plan for kompetanse, rekruttering og kapasitet for å sikre at flere tilfeller av bl.a. prostatakreft avdekkes tidligere, og at andelen som overlever øker.
- Vi må finne balansen når det kommer til forholdet mellom sentralt og desentralt tilbud - det er viktig at sykehusene som behandler prostatakreft har god nok kompetanse. Det er også viktig at tilbud er tilgjengelige for folk i ulike deler av landet der pasientene bor, sier Even A. Røed (Ap), medlem av Stortingets helse- og omsorgskomite.
Han mener også det er viktig å styrke fastlegeordningen, slik at alle har en lege som følger dem opp, og som det er lav terskel for å kontakte.
- Så må ettervernet bli bedre. Mange som har kommet seg etter prostatakreft sliter med senskader. Derfor må vi styrke ettervernet, bygge kompetanse hos fastlegene og spre kunnskap til dem som møter pasientene mest, sier Røed.
Han mener Prostatakreftforeningen gjør en kjempeviktig jobb for å spre kunnskap og få oppmerksomhet om saken.
- Urovekkende tall
Sp-representant Lisa Marie Ness Klungland i helse- og omsorgskomiteen mener det er urovekkende tall som kommer fram i oversikten over sykehusene som opererer prostatakreft.
- Vi må ha en gjennomgang av hva slags behandling de forskjellige sykehusene skal drive med og hvem som skal ha spesialiserte behandlinger og operasjoner. Utredningen av helseforetaksmodellen kan være endel av dette arbeidet, sier hun.