Skip to main content

Generisk utgave av abirateron mot prostatakreft er kommet på markedet

En generisk versjon av Zytiga (abirateron) er nå tilgjengelig i EU for behandling av metastatisk prostatakreft. Dette skjer etter at medisinalbedriften Stada har introdusert abirateronacetat 500 mg filmovertrukne tabletter til behandling av metastatisk prostatakreft.

Den generiske utgaven av Zytiga kom på markedet etter at markedsbeskyttelsen for Zytiga var løpt ut. Stadas generiske versjon er godkjent for de samme indikasjonene som referanseproduktet.

Brukt i kombinasjon med prednison eller prednisolon, stopper abirateron kroppen fra å produsere det mannlige hormonet testosteron. Abirateron gjør dette ved å blokkere et enzym kalt CYP17, som finnes i testiklene og andre steder i kroppen. På grunn av kreften, som har bruk for testosteron for å overleve og vokse ved å redusere produksjonen av testosteron, kan abirateron bremse veksten av prostatakreft.

Ifølge Europa-Kommisjonen og det europeiske kreftinformasjonssystemet ble det i 2020 registrert mer enn 335.000 nye tilfeller av prostatakreft i EU med nesten 70.000 dødsfall. Med om lag én av 11 menn som utvikler prostatakreft i løpet av sitt liv, anslår Kommisjonen og ECIS at prostatakreft i EU’s 27-land i 2020 sto for 23,2 prosent av alle nye krefttilfeller (eksklusive ikke-melanom hudkreft) diagnostisert hos menn og for 9,9 prosent av alle dødsfall som følge av kreft hos menn. Dette gjorde prostatakreft til den hyppigst forekommende kreftsykdom hos menn og rangert som nummer tre – etter lunge- og tykktarmskreft - som årsak til kreftdød hos menn.

Redaksjon

Bo Karl Christensen
Nordisk redaksjonssjef
E-mail: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Journalister

Aud Dalsegg
Bjørg Aftret
Marit Aaby Vebenstad
Agnethe Weisser

Kommersiell

Malene Laursen
Annonsekonsulent
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.