Ny målrettet strålebehandling forlenger livet til prostatakreftpasienter
En ny type målrettet stråleterapi forlenger livet til menn med metastatisk kastrasjonsresistent prostatakreft, sammenlignet med standardbehandling alene.
Det viser resultatene fra VISION, en randomisert fase 3-studie som ble presentert på årets ASCO-kongress (abstrakt #LBA4). Studien har, som den første fase 3-studien, undersøkt det nye legemiddelet 177Lu-PSMA-617, og det viser seg at denne formen for stråleterapi kan forlenge livet til pasienter med metastatisk kastrasjonsresistent prostatakreft med fire måneder.
– Studien viser at behandlingen har bedre effekt enn standardbehandling alene, sier Christian Ekanger, overlege ved Haukeland universitetssjukehus.
– Vi er for så vidt kjent med behandlingsprinsippet ved prostatakreft fra tidligere i Norge. Det norsk-utviklede legemiddelet Radium 223 eller Xofigo benytter litt av det samme prinsippet. Dette er også en målrettet strålebehandling der det radioaktive stoffet Radium 223 blir fraktet til skjelettmetastasene og leverer stråledosen der, sier Christian Ekanger, overlege ved Haukeland universitetssjukehus.
Den store forskjellen er at mens Radium 223 kun virker på skjelettmetastasene, så søker lutetium-PSMA-617seg til kreftceller som utrykker PSMA uavhengig av hvor i kroppen kreftcellene befinner seg. PSMA antigenet blir uttrykt på overflaten av kreftcellene hos ca. 80 prosent av pasientene. Behandlingen vil dermed potensielt kunne virke bredere og bedre hos pasienter som har spredning til andre lokalisasjoner enn skjelettet.
Stråleterapi injiseres i blodbanen
177Lu-PSMA-617 er en radioaktiv kjemisk forbindelse som injiseres i blodbanen og binder seg til prostatakreftceller, som uttrykker prostata-spesifikt membranantigen (PSMA).
PSMA er et passende behandlingsmål ved prostatakreft, da antigenet i høy grad er uttrykt på prostatakreftcellenes overflate hos ca. 80 prosent av pasientene. Det gjelder også i metastasene. Den radioaktive kilden, som blir transportert til kreftcellene er 177lutetium.
Ved å tilføye 177Lu-PSMA-617 til standardbehandlingen oppnådde pasientene i VISION-studiet også en signifikant lengre radiografisk progressionsfri overlevelse sammenlignet med standardbehandling alene - med en median på henholdsvis 8,7 måneder og 3,4 måneder. Samlet overlevelse ble forbedret med en median på 15,3 måneder versus 11,3 måneder.
Bedrer prognosen
– Vi vet at tradisjonell utvendig strålebehandling er en god behandling mot prostatakreft både som kurerende behandling ved lokalisert sykdom, og som lindrende behandling ved spredning. Problemet er at man ikke kan gi strålebehandling mot hele kroppen på den måten, det vil ikke pasientene tåle. Med den nye metoden der den radioaktive kilden blir fraktet målrettet til kreftcellene ved hjelp av et antistoff, kan man benytte fordelen med strålebehandling mer generelt mot hele sykdommen, uten at pasienten tar for mye skade. Den kan dermed bedre prognosen og forlenge livet til pasientene samtidig som den kan gi god lindring, sier Ekanger, og legger til:
– Studien viser at behandlingen har bedre effekt enn standardbehandling alene. Men man har kun studert pasienter med langkommet sykdom der det meste av standard behandling er prøvd, og man kan dermed pr i dag ikke si noe om effekten hos andre pasienter. Erfaringene fra andre medikamenter ved prostatakreft gir imidlertid håp om at behandlingen også kan gi en gevinst også tidligere i sykdomsforløpet.
Behandlingen tolereres godt
Bivirkningene av behandlingen er ikke beskrevet i detalj selv om det er angitt at 52 prosent i behandlingsgruppen mot 38 prosent i kontrollgruppen opplevde bivirkninger, og at behandlingen generelt sett var godt tolerert.
– Vi vet PSMA-antigenet også finnes i andre celler enn prostatakreftceller, blant annet i spyttkjertler, og det kan dermed tenkes at behandlingen kan skade spyttproduksjonen med munntørrhet og tannhelseproblemer som følge. Vi må vente på de endelig publiserte dataene om bivirkninger, men på bakgrunn av det lille som er beskrevet og erfaringene fra behandling med Radium 223, synes jeg foreløpig ikke det er spesiell grunn til bekymring.
Omtrent 950 menn dør årlig av prostatakreft i Norge.
– Det er vanskelig å si hvor mange pasienter behandlingen er aktuell for. Behandlingen med lutetium er ikke helbredende, målsetningen er at pasientene lever lenger og bedre, sier Christian Ekanger ved Haukeland universitetssjukehus.
Et økonomisk spørsmål
Behandlingen med 177Lu-PSMA-617 er foreløpig ikke tatt i bruk i Norge, men iblant annet Finland og Tyskland kan pasienter få denne lovende behandlingen.
– Effekten av behandlingen som er vist i studien med en median forlenget overlevelse på rundt fire måneder ligger i samme størrelsesorden som de andre medikamentene som brukes i standard behandling av prostatakreft i dag.
– At behandlingen vil bli godkjent i organer som FDA og EMA er derfor nokså sikkert. Erfaringene vi har med Radium- 223 gjør at vi praktisk sett kan ta i bruk Lu-PSMA-617 nokså enkelt i Norge ved sentre med en nukleærmedisinsk avdeling. Behandlingen vil imidlertid bli ressurskrevende, det er mange pasienter det gjelder. Det vil dermed bli et økonomisk spørsmål om behandlingen implementeres i norske sykehus.