TRFC-genet er et potensielt nytt mål for fremtidig behandling av tarmkreft
Overdreven absorbering av jern er medvirkende til å drive tumorutvikling ved tykktarmskreft, viser en ny studie. Med henvisning til disse dataene, oppfordrer forskerne bak studien folk til å bare spise rødt kjøtt i moderate mengder.
Overdreven jern-absorpsjon i tumorceller i fordøyelseskanalen er kjent for å spille en viktig rolle i utviklingen av kolorektalkreft. I en ny studie, som er publisert i Advanced Science, beskriver forskere fra University of New Mexico den rollen som transferrin-reseptor-genet (TFRC) spiller for veksten av kolorektale krefttumorer.
Jern absorberes i tarmceller både fra blodbanen og fra jernrike fødevarer - som rødt kjøtt. TFRC-veien regulerer normalt hvor mye jern som avgis fra blodet til tarmen, men i tumorceller er denne reguleringen ute av balanse. Sammenlignet med normalt vev, erTFRC derfor sterkt økt i tumorvevet. Dette betyr at TRFC hjelper tumorcellene med å ta opp mer jern, slik at de kan formere seg.
Forskerne bak den nye undersøkelsen fant ut at når TFRC inaktiveres, forlenger dette overlevelsen for dyr som ellers ville utviklet kreft-tumorer. Hemming av TRFC er potensielt et mål for fremtidig behandling av kolorektal-kreft, men utfordringen blir at jern er nødvendig for normal celleoverlevelse. Derfor må nye potensielle behandlinger finne en balanse mellom å hemme overdreven jern-absorption for å forhindre tumorvekst og samtidig ikke frata kroppen de normale mengdene jern som den trenger for å fungere, påpeker forskerne fra University of New Mexico.
Det neste skrittet for forskerne blir å studere chelatorer - altså molekyler som bindes med jern for å se om de kan brukes til å trekke jern ut av kreftceller. Håpet er på denne måten å kunne krympe tumorer. I mellomtiden oppfordrer forskerne folk til å spise rødt kjøtt i moderate mengder og å unngå ’mote-dietter’, som ofte er basert på inntak av store mengder kjøtt.