Skip to main content

Forskjeller i tarmbakterier hos yngre og eldre tarmkreftpasienter

Tarmmikrobiomet til yngre og eldre mennesker med tykktarmskreft (CRC) ser annerledes ut. Dette viser en ny studie som har identifisert mikrobielle kandidater som potensielt kan bli forebyggende, diagnostiske og terapeutiske mål.

Det er en økning i forekomsten av CRC blant pasienter under 50 år, og flere studier tyder på at mikrobiell dysbiose (ubalanse eller betennelse i mikrofloraen i fordøyelseskanalen) kan være en medvirkende årsak til denne trenden.

I den nye studien, publisert i The Lancets tidsskrift eBioMedicine, utførte forskerne såkalt 16S rRNA-amplikonsekvensering i svulster og paret tilstøtende ikke-maligne vevsprøver. Prøvene ble prospektivt samlet fra 136 yoCRC-pasienter (CRC diagnostisert før 50 år) og 140 aoCRC-pasienter (CRC diagnostisert etter 60 års alder).

Resultatene viste at:

  • De yngre CRC-pasientene hadde større sannsynlighet for å ha venstresidige svulster (72,8 prosent vs. 54,3 prosent), rektale svulster (36,7 prosent vs. 25 prosent) og stadium IV-svulster (28 prosent vs. 15 prosent).
  • yoCRC- og aoCRC-svulster hadde forskjellige mikrobielle profiler assosiert med tumorplassering, sidestilling, stadium og fedme.
  • Svulstene til de yngre CRC-pasientene hadde signifikant høyere mikrobiell alfa-diversitet (p = 1,5 × 10-5) og variert beta-diversitet (R2 = 0,31, p = 0,013) enn svulstene til de eldre CRC-pasientene.
  • Svulstene til de yngre pasientene hadde høye mengder av bakterietypene Akkermansia og Bacteroides, mens aoCRC-svulster viste høyere relative mengder av Bacillus, Staphylococcus, Listeria, Enterococcus, Pseudomonas, Fusobacterium og Escherichia/Shigella.
  • Overflod av Fusobacterium (R2 = -0,23, p = 0,001) og Akkermansia (R2 = 0,05, p = 0,001) korrelerte med total overlevelse i yoCRC-gruppen.

Studien har flere begrensninger. Dels er det en retrospektiv studie ved én institusjon med begrenset mangfold når det gjelder rase/etnisitet. Dels var det flere blant de eldre pasientene som var tobakksrøykere og brukte aspirin, mens det blant de yngre pasientene var flere som fikk neoadjuvant behandling og metastasektomi.

I tillegg var data om faktorer som påvirker mikrobiomet rundt prøvetakingstidspunktet, som kosthold, stress og bruk av antibiotika og probiotika, begrenset og ble ikke justert for i analysen.

Redaksjon

Bo Karl Christensen
Nordisk redaksjonssjef
E-mail: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Journalister

Aud Dalsegg
Bjørg Aftret
Marit Aaby Vebenstad
Agnethe Weisser

Kommersiell

Malene Laursen
Annonsekonsulent
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.