Nye studier antyder forbindelse mellom kreft og sopp i kroppen

Nye studier viser at det muligens eksisterer en forbindelse mellom sopp i kroppen og utviklingen av kreft. Studiene bringer imidlertid ikke evidens for at soppen er årsaksutløsende faktor.

De to studiene er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Cell. Begge studier viste at det er forskjellige sopparter til stede i krefttumorer. Om tilstedeværelsen av soppartene er en direkte eller en medvirkende årsak til utviklingen av kreft, svarer studiene imidlertid ikke klart på.

Forskergruppen fra Stanford University, som står bak studiene, understreker at «det krever mer forskning, før vi vet om sopp er med på å skape kreft ved for eksempel inflammasjon. Eller om velutviklede tumorer omvendt skaper et bedre miljø for soppenes utvikling». Dette melder det danske mediet videnskab.dk i en artikkel hvor de to studiene blir omtalt. 

Diagnostisk verktøy

I den ene studien inkluderte forskerne vev- og blodprøver fra 17.000 pasienter med 35 forskjellige kreftformer. Forskerne undersøkte og kategoriserte prøvene for tilstedeværelse av forskjellige sopparter. Resultatet viser at de forskjellige kreftformene typisk kunne assosieres med bestemte sopparter, samt at soppartene hadde forskjellig påvirkning – avhengig av hvilken kreftform de opptrådde i. For eksempel ble det registrert at én soppart, som hyppig er til stede i tumorer i bukspyttkjertelen, kunne assosieres med en lavere samlet overlevelsesrate (ORR) hvis den var til stede i brysttumorer.  

I den andre studien undersøkte forskerne vev- og blodprøver fra pasienter med mave-tarm-, lunge- og brystkreft. Her var det mulig å vise at disse kreftformene var assosiert med noen spesifikke sopparter, som later til å forårsake inflammasjon, øke graden av metastaser, samt være skyld i en lavere ORR blant denne type kreftpasienter.

Viten om de forskjellige soppartene som opptrer i forskjellige kreftformer kan i fremtiden vise seg å bli nyttig i forhold til diagnostiseringen av kreft, fremgår det av artikkelen.

Redaksjon

Bo Karl Christensen
Nordisk redaksjonssjef
E-mail: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Journalister

Aud Dalsegg
Bjørg Aftret
Marit Aaby Vebenstad
Agnethe Weisser

Kommersiell

Malene Laursen
Annonsekonsulent
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.