Ny immunterapi-kombi viser lovende aktivitet mot MSS kolorektalkreft

En kombinasjon av to 'neste generasjons' immunterapi-legemidler viser lovende klinisk aktivitet hos pasienter med refraktær metastatisk kolorektalkreft. Resultatene er ekstra interessante, fordi immunterapien hittil har hatt tvilsom suksess hos pasienter med mikrosatellitstabil (MSS) kolorektalkreft, slik alle pasienter i den nye undersøkelsen hadde.

Den utvidede fase Ia/Ib-studien, som i slutten av januar ble presentert på ASCO Gastrointestinal Cancers Symposium, undersøker kombinasjonen av de to legemidlene CTL4-antistoffet botensilimab og PD1-hemmeren balstilimab. Studien omfatter 70 pasienter med metastatisk kolorektalkreft, som tidligere var behandlet med flere linjer av legemidler, deriblant immunterapier. Alle pasientene hadde MSS tumorer, noe som betyr at de genene som skal reparere visse typer av DNA-skader var intakte. MSS kolorektale tumorer tegner seg for langt de fleste kolorektale kreftformene og den første generasjon av immunterapeutiske legemidler har hatt liten effekt på dem (i motsetning til mindre utbredte mikrosatellitt-ustabile (MSI) kolorektale kreftformer).

Pasientene i studien ble fulgt i gjennomsnittlig sju måneder etter å ha mottatt legemiddelkombinasjonen. I denne perioden opplevde 23 prosent av pasientene en reduksjon i størrelsen av tumorene sine. Den gjennomsnittlige varigheten av respons ble ikke oppnådd. Sykdomsbekjempelsesraten (prosentdelen av pasienter med metastatisk kreft som hadde en fullstendig eller delvis respons og stabil sykdom) var 76 prosent. Den samlede overlevelsen etter ett år var 63 prosent. Hovedpopulasjonen av pasienter som hadde nytte av kombinasjonen, var dem uten aktiv metastaserende kreft i leveren.

Behandlingsrelaterte bivirkninger forekom hos 91 prosent av pasientene, inkludert grad 3 bivirkninger hos 40 prosent og grad 4 bivirkninger hos tre prosent. Tolv prosent av pasientene fikk stoppet behandlingen på grunn av bivirkninger.

Basert på studiens resultater, skal det nå sette i gang et randomiseret fase II-forsøk på pasienter med MSS kolorektalkreft.

Redaksjon

Bo Karl Christensen
Nordisk redaksjonssjef
E-mail: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Journalister

Aud Dalsegg
Bjørg Aftret
Marit Aaby Vebenstad
Agnethe Weisser

Kommersiell

Malene Laursen
Annonsekonsulent
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.