Nye retningslinjer skal forebygge hjertekomplikasjoner hos barn med kreft

Verdens første retningslinjer på området skal hjelpe til med å forebygge og behandle hjertekomplikasjoner under kreftbehandling av barn. Hjertekomplikasjoner er en av de mest markante dødsårsakene for barnekreftoverlevere - og ofte årsak til hjerteproblemene.

De nye retningslinjene, som blir offentliggjort i JACC:Advances, dekker vurdering, screening og oppfølging av hjertekarsygdommer for pediatriske pasienter som mottar de nye molekylære behandlingene, immunterapi, kjemoterapi og strålebehandling. I retningslinjene har en ekspertgruppe, ledet av forskere fra Murdoch Children's Research Institute i australske Melbourne, blant annet definert høyrisikogruppen av kreftpasienter som bør gjennomgå en hjerteundersøkelse - og standardisert en tilgang til screening og overvåking under behandlingen.

Suksessen med nye kreftlegemidler har økt risikoen for hjertebivirkninger som oppstår tidlig under behandlingen, noen ganger i løpet av få dager. Dette berettiger tettere og tidligere hjertehelseovervåkning, påpeker Professor Rachel Conyers fra Murdoch Children's Associate.

– De siste fremskrittene for behandling av barnekreft har resultert i overlevelsesrater på mer enn 80 prosent. Men forbedring av alvorlige helsesresultater hos de overlevende er fortsatt et viktig og vesentlig fokus - og forebyggelse er nøkkelen. Hjertekomplikasjoner er – nest etter krefttilbakefall - en ledende dødsårsak for barnekreftoverlevere. Moderne behandlinger - deriblant presisjonsmedisin - har utvidet de midlene som kan forårsake hjerteproblemer, sier Rachel Conyers til EurekAlert!

Barnekreftoverlevere er 15 ganger mer tilbøyelige til å få hjertesvikt og åtte gange mer tilbøyelige enn den generelle befolkningen til å pådra seg en hjertesykdom. Retningslinjene vil være et verktøy for klinikere til markant å redusere den skadelige virkningen av kreftmedisin på barns hjerter, mener Rachel Conyers.

– Retningslinjene er et stort fremskritt på det kardio-onkologiske området, da det tidligere ikke eksisterte noen definert tilgang til overvåkning eller oppfølging av pediatriske pasienter under behandlingen, til tross for at nye legemidler kan utløse tidlige hjertekomplikasjoner - som høyt blodtrykk, unormale hjerteslag og hjertesvikt, sier hun.

Redaksjon

Bo Karl Christensen
Nordisk redaksjonssjef
E-mail: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Journalister

Aud Dalsegg
Bjørg Aftret
Marit Aaby Vebenstad
Agnethe Weisser

Kommersiell

Malene Laursen
Annonsekonsulent
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.