Skip to main content

Solforebyggelse kan skåne helsevesenet for kjempebelastning

Mer enn sju millioner europeere har hudkreft - som kunne ha vært forebygget ved bedre solbeskyttelse, viser stor europeisk undersøkelse

Hudkreft er i økning, og kan utvikle seg til en stor byrde for helsevesenet i de europeiske land - men problemet kan forebygges fullstendig, hvis man får etablert bedre forebyggelse. På dette tyder nye omfattende data fra en epidemiologisk studie foretatt av EADV og presentert ved EADV Spring Symposium 2022. (Abstract 353 i abstract-boken)

Studiet er ledet av EADV’s president, som sier at de nye dataene viser et behov for strammere lovgivning rundt solarier og solbeskyttelse ved utendørs arbeide. 

- Forebyggelsen skal fremme beskyttelsen av barn og teenagere for å redusere deres risiko for hudkreft senere i livet, samt UV-beskyttelse ved utendørs arbeid og regulering av solarier som medico-apparat og ikke et forbruksprodukt, sier han i en pressemelding. 

Betydelige forskjeller

Dataene er samlet inn av et internasjonalt forskerteam i 27 europeiske lande via et digitalt spørreskjema, hvor i alt 44.689 personer blant annet har svart på om de har hatt minst én hudlidelse i løpet av de foregående tolv månedene. 

Ut fra de samlede besvarelsene har forskerne ekstrapolert at om lag syv millioner europeere har hatt hudkreft i løpet av det siste året og dessuten konstatert at det er betydelig forskjell på hvordan hudkreft diagnostiseres og hvordan sykdommen behandles i de 27 landene som inngår i undersøkelsen. 

I undersøkelsen svarte 1,7 prosent av de voksne deltagerne at de har hatt hudkreft i løpet av det siste året. 0,6 prosent rapporterer å ha fått diagnosen melanom, mens flertallet av hudkrefttilfelle var keratiniserende karsinom, herunder basalcellekarsinom og platecellekarsinom. Sistnevnte omfatter dessuten også de hudkreftformene som frem til 2040 er i størst vekst - med en forventet stigning på 40 prosent.

Forskningsresultatet krever forebyggende tiltak, konstater professor Marie-Aleth Richard ved La Timone Universitetshospital i Marseilles og medlem av EADV’s styre, som er førsteforfatter på studien.

- Studien demonstrerer et behov for handling med tanke på å forebygge hudkreft - som har en god prognose hvis den oppdages tidlig, men som i befolkningen oppfattes som alvorlig og livstruende. Undersøkelsen viser behov for bedre forståelse, undervisning og oppmerksomhet rundt hudkreft - og implementering av forebyggende tiltak som et ledd i Europas Beating Cancer-plan, sier hun i en pressemelding fra EADV. 

Insidens kan reduseres markant

Nesten halvparten av deltakerne som rapporterer å ha hatt minst ett tilfelle av hudkreft, opplyser i undersøkelsen at de har kjent på moderat til alvorlig angst og depresjoner - på grunn av tanker om risikoen for metastaser og død. Tre av fem opplyste dessuten at sykdommen hadde påvirket arbeidslivet deres - i form av for eksempel nedsatt arbeidstid. 

Marie-Aleth Richard peker på at det i høy grad er snakk om hudkreft som kan forebygges, og at dette derfor også er et potensiale for å lette på helsevesenets belastninger.

- Hudkreft hører til de 40 prosentene av krefttyper som kan forebygges og hvor vi kan redusere forekomsten markant - hvis vi sikrer bedre og mer konsistent informasjon til befolkningen. Informasjonen bør utfylles av en passende lovgivning - og andre former for regulering - for å redusere forekomsten og forebygge at hudkreft blir en betydelig utfordring for helsevesenet, sier hun. 

Professor Alexander Stratigos - som er president for EADV - etterlyser dessuten bedre europeisk registrering av hudkreft for å etablere bedre muligheter for å identifisere særlige risikogrupper og støtte prioriteringen av folkehelsen i Europa. 

Redaksjon

Bo Karl Christensen
Nordisk redaksjonssjef
E-mail: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Journalister

Aud Dalsegg
Bjørg Aftret
Marit Aaby Vebenstad
Agnethe Weisser

Kommersiell

Malene Laursen
Annonsekonsulent
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.