Skip to main content

FDA-studie sier: Få tilfeller av T-celle-malignitet med CAR-T-celleterapi

De siste årene har en rekke kommersielle CAR-T-celleprodukter blitt mistenkt for å øke pasientenes risiko for å utvikle sekundær kreft, inkludert T-celle-malignitet. Resultatet av en FDA-initiert undersøkelse legger umiddelbart lokk på disse bekymringene.

I november i fjor lanserte det amerikanske legemiddelbyrået FDA en omfattende studie med mål om å kartlegge risikoen for alvorlige bivirkninger hos hematologiske pasienter behandlet med BCMA- og CD19-rettet CAR-T-celleterapi. Spesielt ble det igangsatt for å avdekke en mulig sammenheng mellom CAR-T-celleterapi og T-celle-malignitet; en korrelasjon som kan indikere at CAR-T-celleterapiene i seg selv induserte ondartet svulstvekst.

I midten av mars i år publiserte FDA den første analysen fra studien. Den viser at sekundær kreft ble rapportert i 536 av de totalt 12 394 bivirkningsrapportene (4,3 prosent). I drøyt ti tilfeller ble det rapportert om T-celle-malignitet i bivirkningsrapportene (0,1 prosent). Sistnevnte er bivirkningen som for alvor har skapt grunn til bekymring blant leger og myndigheter, siden CAR-konstruksjonen i svært få tilfeller er identifisert ved nyoppståtte T-celle lymfomer hos pasienter som opprinnelig ble behandlet for B-celle lymfom. Dette har reist mistanker om at de genmodifiserte CAR-T-cellene har utviklet seg til kreftceller.

Det er forskere fra Massachusetts General Hospital som har stått for å gjennomføre studien, som er basert på frivillige rapporter om bivirkninger til FDAs bivirkningsrapporteringssystem (FAERS). Forskerne ender opp med å konkludere med følgende:

- Vi vil fortsette å overvåke dataene som FDA frigir for å lære mer om CAR-T-assosierte risikoer. Det er imidlertid avgjørende å understreke at fordelene med CAR-T-celleterapi fortsetter å oppveie risikoen for indikasjonene som er studert, sier Magdi Elsallab, forsker ved Massachusetts General Hospital og studiens medforfatter.

Også sett med cellegift

Den FDA-initierte studien så på bivirkninger av totalt seks BCMA- eller CD19-rettede CAR-T-celleterapier som for tiden er tilgjengelige på det amerikanske markedet. Dette er produktene Abecma (idecabtagene vicleucel), Breyanzi (lisocabtagene maraleucel), Carvykti (ciltacabtagene autoleucel), Kymriah (tisagenlecleucel), Tecartus (brexucabtagene autoleucel) og Yescarta (axicabtagene ciloleucel).

FDA-studien viser at de vanligste typene sekundær kreft observert etter CAR-T-celleterapi var leukemier (2,7 prosent), mens hudkreft var den nest vanligste (0,4 prosent). Kreftformer som disse ses også etter behandling med tradisjonell kjemoterapi, hvor de typisk oppstår 15-20 år etter avsluttet behandling.

Studien viste også at det først og fremst var CAR-T-produktene axi-cel og tisa-cel som var assosiert med sekundær kreft. Av de 536 bivirkningsrapportene som beskrev funn av sekundær kreft, gjaldt 51,7 prosent av rapportene pasienter behandlet med axi-cel, mens 33,0 prosent gjaldt pasienter behandlet med tisa-cel.

Redaksjon

Bo Karl Christensen
Nordisk redaksjonssjef
E-mail: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Journalister

Aud Dalsegg
Bjørg Aftret
Marit Aaby Vebenstad
Agnethe Weisser

Kommersiell

Malene Laursen
Annonsekonsulent
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.