Langtidsdata indikerer kurativt potensial ved CAR-T for pasienter med avansert KLL
ASH: De fleste pasienter med kronisk lymfatisk leukemi (KLL), som ikke progredierer det første året etter infusjon med CAR-T-celleterapi, er fortsatt progresjonsfrie i mer enn fem år uten videre behandling. Komplet respons (CR) innen det første året er dessuten assosiert med forbedret langtidsoverlevelse.
Dette viser langtidsresultater fra en stor kohort av pasienter med relaps eller refraktær KLL, som har fått CD-19-rettet CAR-T-celleterapi i to kliniske CAR-T-studier. Resultatene ble nylig presentert under en muntlig sesjon på det amerikanske hematologiske selskapets (ASH) årsmøte (abstract #588).
Pasientene i studiene hadde median mottatt tre tidligere behandlingslinjer (1-17) før inkludering; 90 prosent av pasientene hadde en cytologisk eller molekylær biomarkør, som var assosiert med dårlig utfall, og den mediane KLL-byrden i benmargen var på cirka 30 prosent. Til tross for den dårlige prognosen indikerer langtidsdata at en signifikant andel av pasientene har blitt kurert for sin sykdom med CAR-T-celleterapi.
Den amerikanske mat- og legemiddeladministrasjonen (FDA) godkjente i midten av mars i år CAR-T-celleterapien Breyanzi (lisocabtagene maraleucel, liso-cel) som behandling for voksne pasienter med KLL eller lite lymfatisk lymfom (SLL), som har mottatt minst to tidligere behandlingslinjer. Godkjenningen skjedde basert på data fra fase I/II-studiet TRANSCEND CLL 004.
CR assosiert med god prognose
Langtidsdata (median oppfølging på 6,5 år) stammer fra to forskjellige behandlingsprotokoller; NCT01747486 og NCT02640209. Pasientene i NCT01747486 (n=38) hadde relaps eller refraktær KLL, og de hadde fått minimum to tidligere behandlingslinjer før inkludering. Pasientene i NCT02640209 (n=19) hadde også relaps eller refraktær KLL. De hadde fått minimum én tidligere behandlingslinje og minst seks måneders ibrutinib før inkludering (som fortsatte under og etter infusjon med CAR-T-celler).
Pasientene i begge protokoller ble behandlet med CD19-rettet CAR-T-cellemonoterapi. Analysen ble utført blant de 31 pasientene fra de to studiene (14 fra NCT01747486 og 17 fra NCT02640209) som hadde oppnådd minimum partiell respons (PR) på CAR-T-behandlingen, og som ikke hadde progrediert ett år etter infusjon. Studiets primære endepunkter inkluderte total overlevelse (OS) og progresjonsfri overlevelse (PFS) samt sammenhengen mellom disse endepunktene og oppnåelse av CR innen det første året.
Fem år etter infusjon var PFS-raten for pasienter som hadde oppnådd ett års PR (eller bedre) 57,1 prosent (95% CI 22,0-92,3) etter CAR-T-celleterapi alene og 64,7 prosent (95% CI 37,2-92,2) med samtidig ibrutinib. OS for disse pasientene fem år etter infusjon var henholdsvis 78,6 prosent (95% CI 53,9-100) og 70,6 prosent (95% CI 44,8-96,4). Den mediane PFS og OS var ikke nådd i noen av gruppene. 22 av de 31 pasientene i analysen var i CR det første året etter infusjon.
Både PFS og OS var signifikant høyere for pasienter med CR enn for pasienter med mindre enn CR (P=0,014 og P=0,046). 24 av de 31 pasientene i analysen (77,4 prosent) som oppnådde ett år uten sykdomsprogresjon var fortsatt progresjonsfrie på tidspunktet for siste oppfølging, inkludert 19 av 24 pasienter (79,1 prosent) med oppfølging på mer enn fem år.
Det ble ikke observert noe tilbakefall blant pasienter
Effekten varer ved over tid
Fire pasienter fra analysen døde i løpet av studieperioden. Dødsårsakene inkluderte KLL (n=1), infeksjon (n=2) og ny primær malignitet (n=1).
Den hyppigst forekommende bivirkningen ved behandling med CAR-T-celleterapi var hypogammaglobulinemi. 90,3 prosent av pasientene fikk intravenøs infusjon av immunglobulin (IVIG) minst én gang, og 64,5 prosent av pasientene fikk IVIG månedlig. Av de 17 pasientene som fikk samtidig ibrutinib, avbrøt 11 behandlingen med ibrutinib mens de var i klinisk remisjon. Herav forblev 10 pasienter i remisjon uten ytterligere behandling.
Den mediane tiden til opphør av ibrutinib var 1,2 år etter CAR-T-infusjon. Fire pasienter var fortsatt i behandling med ibrutinib på tidspunktet for siste oppfølging, og to pasienter ble byttet til en annen BTK-hemmer på grunn av mistanke om bivirkninger fra ibrutinib (atrieflimmer og ledsmerter). 22 pasienter fikk utført perifer blodflowcytometri minimum ett år etter infusjon. Hos 16 av disse pasientene utgjorde B-celler <1 prosent av det totale antallet hvite blodlegemer. Dette tyder på at effekten av CAR-T-behandlingen holder ved over tid, ifølge abstractet.