Metaanalyser: En kopp kaffe om dagen kobles til mindre risiko for lever- og hudkreft

Daglig inntak av kaffe ser ut til å ha en forebyggende effekt på utvikling av lever- og hudkreft, viser en stor gjennomgang i Nature Communications av metaanalyser.

Den såkalte umbrella review gjennomgikk data fra 860 offentliggjorte metaanalyser som undersøkte forbindelsen mellom kosthold og risikoen for å utvikle og dø av 11 forskjellige typer kreft.

Metaanalysen viste en forminsket risiko for leverkreft (relativ risiko [RR] pr. 1 kop/dag; 0,85; 95 prosent CI, 0,81–0,90) og hudkreft (RR 0,95; 95 prosent CI, 0,94–0,97). Korrelasjonen er middels sterk.

Ifølge forfatterne av umbrella review kan en av forklaringene på den tilsynelatende forebyggende effekten av kaffe, være at kaffens anti-inflammatoriske egenskaper beskytter mot sykdommer – som kreft - som forårsakes av inflammasjon. Videre er kaffe blitt koblet til lavere verdier av alanin-aminotransferase og aspartat-aminotransferase, noe som antakeligvis også har en forebyggende effekt mot leverkreft, skriver forskerne i studien.

Alkohol koblet til flere krefttyper enn tidligere

Analysen undersøkte sammenhengen mellom de 11 kreftformene og inntaket av forskjellige typer   matvarer, deriblant alkohol. Forskerne fant at alkoholinntaket er koblet sammen med en økt risiko for flere krefttyper enn tidligere antatt.

Alkohol er koblet til en økt risiko for blant annet tarmkreft, flere typer brystkreft, spiserørskreft hos menn (RR pr. 10 gram alkohol/dag, 1,33; 95 prosent CI, 1,22–1,46), hode- og halskreft (RR for munnhulekreft, 1,15; 95 prosent CI, 1,09–1,22; RR for kreft i øvre del av luft- og spiserør, 1,18; 95 prosent CI, 1,11–1,26) og dødelighet ved leverkreft (RR, 1,02; 95 prosent CI, 1,01–1,03).