
CT-screening av 1000 røykere i gang ved AHUS
Denne uken gikk startskuddet for den norske lungekreftscreeningsstudien (TIDL) ved Akershus Universitetssykehus (AHUS). Den omfattende studien bruker CT-screening for å avdekke lungekreft tidlig blant røykere.
De som inkluderes er i alderen 60 til 79 år. Personer som røyker eller tidligere har røykt minst 100 sigaretter eller rullings i løpet av livet kunne melde seg på.
– Vi er glade for endelig å ha kommet i gang med prosjektet. Lungekreft er den kreftformen som krever flest liv og med CT screening har vi fått en effektiv metode som kan gjøre noe med denne dystre statistikken, sier Haseem Ashraf, overlege, PhD ved Akershus universitets sykehus og førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo. Han leder lungekreftscreeningprosjektet i Norge, som er en del av et europeisk samarbeid ledet av den nederlandske professoren Harry de Koning, som sto bak lungekreftscreeningstudien NELSON fra 2020.
Større behov
Hovedmålet med pilotstudien er å undersøke hvordan et screeningprogram kan gjennomføres i det norske systemet og berede grunnen for et nasjonalt screening-program.
– Responsen vi har fått har vært overveldende. Det er rundt 14 000 som har meldt seg som kandidater til å være med i prosjektet. Totalt skal 1000 deltakere screenes i løpet av det neste året, alle ved Akershus universitetssykehus, forteller
– Prosjektet er et sponset av Kreftforeningen og Akershus universitetssykehus, og jeg er takknemlig for at sykehuset har stilt både skannere, ressurser og personell til disposisjon. I første omgang er det altså 1000 personer som skal screenes, men behovet er langt større. Så jeg håper at dette kan være startskuddet for et nasjonalt screeningprogram. Det er hele tanken bak studien vår, sier han.
Det overordnet er målet altså er å berede grunnen et landsomfattende screeningprogram, og Ashraf er glad for at teamet nå er i gang med pilotprosjektet.
– Vi er først ute i de nordiske landene, og det er jo litt artig. Jeg vet at andre land ser mot oss og det vi gjør, og at flere sikkert kommer etter, sier han.
Oppdager små lungeforandringer
I ett innlegg på LinkedIn utdyper Ashraf sin begeistring:
– For meg personlig er dette en kulminasjon av år med hardt arbeid og forberedelser, og jeg er glad for å si at vi fikk en god start. Lungekreft er den viktigste årsaken til kreftrelatert død, og med CT lungekreftscreening har vi endelig fått et effektivt verktøy i kampen mot lungekreft. Jeg vil takke Kreftforeningen og min arbeidsplass i over 10 år ved Institutt for bildebehandling ved Akershus universitetssykehus for å ha gjort dette mulig, skriver han.
Det er altså den nevnte NELSON-studien som viste at et screeningsprogram basert på lavdose-CT-screening av røykere og tidligere røykere, i høyere grad oppdager lungekreft i tidlige sykdomsstadier enn ingen screening. Dette resulterte i en redusert dødelighet på 26 prosent for menn og opp mot 50 prosent for kvinner.
– Når vi skanner lungene kan vi oppdage små lungeforandringer. Noe er kreft, noe ikke. Hvis vi har mistanke om kreft tar vi en ny scanning om tre måneder, og utfra utviklingen kan man bedre skjelne imellom kreft og ikke kreftforandringer, har Ashraf tidligere uttalt til Onkologisk Tidsskrift.
Tidlig stadium
Tanken med screening er å oppdage kreften på et tidlig stadium hvor det er mulig å kurere sykdommen. Når svulsten har spredd seg og nådd inn til blodkar og luftveier, og man begynner å få symptomer som for eksempel smerter og å hoste opp blod, kan ikke lenger sykdommen kureres. I dette arbeidet er det også viktig å adressere utfordringen med falsk positive resultater, noe amerikanske forskere nettopp peker på.
– Vi er oppmerksomme på at falske positive testsvar bidrar til at deltakere må gjenta CT-undersøkelse eller gjennomgå videre undersøkelse. Nye teknikker som 3D målinger av kreftsuspekte funn skal hjelpe til med å redusere falsk positive funn, avslutter Ashraf.