>– Dette er en fantastisk avgjørelse for mange norske pasienter med metastatisk brystkreft. Omtrent halvparten av denne pasientgruppen får nå tilgang til et nytt behandlingsalternativ basert på en egenskap i sin sykdom, sier Alina Carmen Porojnicu.
Enhertu godkjent i Beslutningsforum til pasienter med HER2-lav brystkreft
I slutten av september vedtok Beslutningsforum å innføre brystkreftmedisinen Enhertu (trastuzumab derukstekan, T-DXd) for pasienter med HER2-lav brystkreft. Norge er et av de første landene i Europa som tar i bruk Enhertu til pasienter med HER2-lav brystkreft.
Ifølge Beslutningsforum skal Enhertu brukes som monoterapi til behandling av voksne pasienter med inoperabel eller metastaserende HER2-lav brystkreft som har fått tidligere kjemoterapi ved metastaserende sykdom eller fått sykdomstilbakefall under eller innen seks måneder etter fullført adjuvant kjemoterapi.
– Dette er en fantastisk avgjørelse for mange norske pasienter med metastatisk brystkreft. Omtrent halvparten av denne pasientgruppen får nå tilgang til et nytt behandlingsalternativ basert på en egenskap i sin sykdom, sier Alina Carmen Porojnicu, onkolog og overlege ved Drammen sykehus, Vestre Viken.
Norge er dermed et av de første landene i Europa som tar i bruk den målrettede cellegiften til denne pasientgruppen, og fra 1. november kan pasienter med HER2-lav brystkreft dekket behandlingen ved offentlige sykehus i Norge.
– Pasienter med lav ekspresjon av HER2-proteinet, nivå 1 og 2 ved immunhistokjemi, var tidligere ansett fra et terapeutisk ståsted til å ikke profitere på HER2-rettet behandling, sier Alina Carmen Porojnicu.
Lovende resultater
Basert på lovende resultater fra DestinyBreast04-studien er Enhertu det første HER2-rettede medikamentet som har visst signifikant bedre effekt og økt overlevelse hos denne pasientgruppen når sammenlignet med standard kjemoterapi.
– Metoden for deteksjon av svulster med HER2-lav ekspresjon er allerede etablert på norske sykehus og medikamentet kan tas i bruk fra 1. november slik det står i dagens protokoll fra nye metoder, sier Alina Carmen Porojnicu.
– Enhertu er godt tolerert av de fleste pasienter, dog er det en liten risiko for alvorlige, og potensielt livstruende lungebetennelse knyttet til denne behandlingen som krever årvåkenhet for rask diagnostisering og behandling, sier Alina Carmen Porojnicu.
Tidlig ute
Også Ellen Harris Utne, styreleder i Brystkreftforeningen, er fornøyd med Beslutningsforums avgjørelse.
– Det er helt fantastisk at Enhertu for HER-lav nå ble godkjent. På vegne av de dette gjelder så sitter jeg og tørker noen gledestårer. Det er slike dager det er flott å være styreleder i en forening som jobber for det beste for sine medlemmer og som har flotte folk som står på for å synliggjøre våre behov, sier hun.
– For en gangs skyld er Norge tidlig ute med å godkjenne en behandling, og det er fantastisk! Nye Metoder har vært raske, prosessen har gått fort. Det er vi veldig glade for.
Det at Beslutningsforum skriver i beslutningen at de har gjort en grundig vurdering av de menneskelige konsekvenser som følger både av beslutning for å innføre, og konsekvenser av å ikke innføre er, ifølge Ellen Harris Utne, fantastisk.
– Det betyr at flere ikke må selge boligen sin eller låne seg opp for å kunne finansiere en behandling som gjør at en kan få leve lenger med dem man er glad i. Vi håper at dette er starten på en tankegang som vil gjelde andre medisiner og behandlingsmetoder også, slik at det ikke bare går på kost/nytte men at vi begynner å se menneskene bak diagnosene, og at det også påvirker de som står rundt de med diagnosen, sier hun.
Målrettet cellegift
Ifølge Kreftforeningen har flere pasienter allerede kjøpt Enhertu privat eller ved hjelp av helseforsikring. De er derfor lettet over at alle som trenger det, om kort tid vil få denne svært lovende behandlingen i offentlige sykehus i Norge.
– Vi i Kreftforeningen jubler over at Beslutningsforum har sagt ja til at alle norske kvinner med en svært alvorlig brystkreftdiagnose skal få tilbud om Enhertu fra 1. november, sier Ingrid Stenstadvold Ross, generalsekretær i Kreftforeningen.
Hvert år får omkring 240 kvinner med såkalt HER2-lav brystkreft påvist spredning. Det finnes i dag ingen kur for disse pasientene, og derfor ligger håpet i å leve så lenge som mulig, frem til neste gjennombrudd. Vanlig cellegift har vært det eneste behandingstilbudet, men med Enhertu vil kvinner over hele landet nå få tilbud om en ny og lovende behandling. Det er en målrettet cellegift som går aktivt inn og bremser veksten av brystkreften.
– Dette er en av de dyreste behandlingene Beslutningsforum har sagt ja til, og vi er derfor svært takknemlige for at partene fant en løsning og vi slapp runder med prisforhandlinger. Dette har vært en svært etterlengtet og nødvendig behandling for disse kvinnene, sier Ingrid Stenstadvold Ross.