– At vi fremdeles venter på resultatene fra flere pågående studier, er årsaken til at dagens situasjon ikke er optimal, sier Ingvild Vistad.
Behandlingen av livmorkreft i Norge er ikke optimal
HER2-hemmere og immunterapi kan gi målrettet behandling til enkelte pasienter med avansert sykdom eller tilbakefall av livmorkreft, men venting på studieresultater gjør at dagens situasjon ikke er optimal. Det konkluderer to norske forskere i en ny artikkel.
Kirurgi er den primære behandlingen av livmorkreft. Mens de fleste pasienter med sykdom i tidlig stadium og lavrisiko ikke trenger tilleggsbehandling, er strålebehandling og cellegift alene eller kombinert ofte nødvendig for pasientene med høy risiko for tilbakefall. Det er imidlertid ikke alle pasienter som responderer på cellegift og strålebehandling, og disse pasientene mangler målrettede behandlingsalternativer.
Mens American Food and Drug Administration og European Medicines Agency har godkjent bruk av immunkontrollpunkthemmere hos pasienter med tilbakevendende eller avansert livmorkreft, venter helsemyndighetene i de fleste nordiske land fortsatt på resultatene fra pågående fase III-studier.
– At vi fremdeles venter på resultatene fra flere pågående studier, er årsaken til at dagens situasjon ikke er optimal, sier Ingvild Vistad, seksjonsoverlege på Kvinneklinikken i Kristiansand og professor ved Universitetet i Bergen.
Hun er en av de to forskerne bak en artikkel som nylig ble publisert i Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica. Her greier forskerne ut om den nåværende situasjonen og presenterer forslag til at optimalisere oppdagelsen, diagnostiseringen og behandlingen av livmorkreft i Norge fremover.
Blant annet ser de på rask godkjenning av nye legemidler som essensielt i arbeidet med diagnostisering og behandling av livmorkreft.
– Introduksjon av molekylærprofilering på diagnosetidspunktet og hurtig godkjenning og implementering av nye terapeutika er de viktigste utviklingsmulighetene i denne sammenhengen. Nasjonalt er tilgangen på molekylærprofilering og hurtig implementering av nye behandlingsmetoder, sier Line Bjørge, overlege ved Kvinneklinikken på Haukeland universitetssjukehus og den andre forskeren bak artikkelen.
Endringer på gang
De fleste tilfellene av livmorkreft oppdages tidlig og blir kurerte med operasjon. Dersom sykdommen har spredt seg, eller at svulsten inneholder aggressive celler, er det aktuelt med tilleggsbehandling. Inntil for ganske vil det si tradisjonell cellegiftbehandling og/eller strålebehandling. Men her er det endringer på gang.
I artikkelen nevner forskerne flere pågående fase III-studier, som analyserer effekten av kontrollpunkthemmere alene eller i kombinasjon med ulike målrettede midler, som lenvatinib og poly (ADP-ribose) polymerasehemmere (PARPi), som har vist seg å være effektiv behandling for utvalgte undergrupper. Det gjelder for eksempel studierne ENGOT-EN6/NSGO-RUBY og GOG-3041/DUO-E (cellegift og/eller PARPi) samt LEAP-001 (lenvatinib pluss pembrolizumab).
Nylig godkjente Beslutningsforum den første målrettede behandlingen for avansert livmorkreft (indsæt link til artiklen)
– Nå har vi imidlertid muligheten til å gi målrettet behandling til enkelte pasienter med avansert sykdom eller tilbakefall. Beslutningsforum godkjente nettopp immunterapien dostarlimab til kvinner med livmorkreft, som fyller visse kriterier, sier Ingvild Vistad.
Disse nye målrettede behandlingene vil bli inkludert i de internasjonale anbefalingene for standard omsorg, skriver forfatterne i artikkelen.
HER2-hemmer er et annet lovende middel for denne pasientgruppen.
Fedme og økende alder
Livmorkreft er på sjetteplass over de vanligste kreftformene som rammer kvinner over hele verden, og økningen skyldes først og fremst den verdensomspennende epidemien av fedme.
– Fedme og økende alder er årsaken til at er livmorkreft så utbredt og så stigende, sier Line Bjørge
– Når det kommer til oppdagelse er det viktig at overvektige kvinner informeres om at de har økt risiko for livmorkreft. Det er også viktig å informere om at dersom man får vaginal blødning etter overgangsalder er det viktig å oppsøke fastlegen. Og når det kommer til behandling er det viktig at alle kvinner får lik tilgang til nye behandlingsmetoder uavhengig av hvor de bor i landet, sier Ingvild Vistad.
Strålebehandlingens rolle er også omtalt i artikkelen. Artikkelforfatterene mener rollen til adjuvant strålebehandling kan diskuteres i de tilfellene der det er middels risiko for livmorkreft. Mens europeiske retningslinjer anbefaler adjuvant brachyterapi for å redusere vaginalt tilbakefall, er den nordiske strategien å minimere adjuvant strålebehandling, fordi effekten på total overlevelse ikke er bevist.