Skip to main content

RSI kan identifisere behandlingsrespons etter tre uker med cellegift

SABCS: Restriction Spectrum Imaging (RSI) gir muligheten til tidlig påvisning av behandlingsrespons og tilpasset behandling for den enkelte brystkreftpasient.

RSI-metoden kan identifisere behandlingsrespons for brystkreftpasienter allerede etter tre uker med cellegiftsbehandling. Det viser en studie som nylig ble presentert på brystkreftkonferansen SABCS 2023 (abstrakt #PS05.08) og arbeidet ble selektert for paneldiskusjonen «Poster Spotlight Discussion».

RSI er en ny MR-metode som kan fremstille kreftvev uten bruk av kontrastvæske. Metoden er utviklet ved University of California, San Diego, og bruk av RSI i brystkreft har skjedd i samarbeid med NTNU. Dagens MR-metode for å overvåke behandlingsrespons for brystkreftbehandling er manuell vurdering av endringer i svulststørrelse ved bruk av dynamisk kontrastvektet MR (DCE). Men denne metoden krever ekspertradiolog for å tegne svulsten, bruk av kontrastmiddelet Gadolinium og er tidkrevende og kostbar.

Maren Sjaastad Andreassen

- Metoden gir muligheten til tidlig påvisning av behandlingsrespons og tilpasset behandling for den enkelte pasient. Metoden er automatisk uten behov for ekspertradiolog for å manuelt tegne svulsten, og kan dermed gjøre evalueringen av brystkreftbehandling mer kostnadseffektiv, sier Maren Sjaastad Andreassen, LIS i onkologi ved Drammen sykehus. Hun har i sitt doktorgradsarbeid ved NTNU vist at RSI kan identifisere behandlingsrespons for brystkreftpasienter etter tre uker med cellegiftsbehandling.

Overvåke størrelsen på svulsten

Den nye RSI-metoden predikerte respons på neoadjuvant terapi etter bare 19 dager. RSI kunne også identifisere 71 % av tilfellene med gjenværende tumor ved operasjon med 90 % spesifisitet. RSI resultatene var tilsvarende manuell tumormåling på standard kontrastvektet MR. I motsetning til standard klinisk MR som krever manuelt input fra radiolog, er RSI automatisk. Dette antyder at RSI kan hjelpe til med kostnadseffektiv evaluering av neoadjuvant terapi av brystkreft, med sikte på å veilede kliniske beslutninger og muliggjøre skreddersydde behandlingsregimer.

- Metoden tar bare fire minutter i MR skanneren for pasienten, noe som gjør at den enkelt kan tas i bruk i klinisk praksis, opplyser Andreassen.

Nederst i skjemaet

Kontrastforsterket MR brukes for å evaluere neoadjuvant terapirespons av brystkreft. MR krever imidlertid at ekspertradiolog vurderer endringen i lengste tumordimensjon under terapi, samt administrering av Gadolinium-kontrastmidler. En MR-modalitet som ikke krever kontrastmidler er diffusjonsvektet MR (DWI), en metode som detekterer mikroskopisk diffusjon av vannmolekyler. Imidlertid er ikke dagens DWI-metoder optimalisert for brystkreft. Formålet med den nåværende studien var å evaluere den nye DWI-metoden Restriction Spectrum Imaging (RSI) for automatisk å overvåke brystsvulststørrelsen under neoadjuvant terapi, som enkelt kan gjennomføres i klinisk praksis.

Fire skanninger

I studien gjennomgikk 27 kvinner 3T MR på fire tidspunkter under behandlingen ved University of California, San Diego; 17 mottok alle fire skanningene. Inklusjonskriterier inkluderte biopsi-påvist unilateral invasiv brystkreft ≥2,5 cm (definert ved klinisk undersøkelse/bildediagnostikk) med indikasjon for neoadjuvant terapi. Behandlingen som ble brukt var primært paklitaksel (+/-eksperimentelt middel) etterfulgt av antracyklin.

- RSI krever ikke bruk av kontrastvæske, noe som gjør metoden mer skånsom for pasienten, samt tidsbesparende, sier Andreassen.

MR-protokollen inkluderte Gadolinium DCE og DWI opptak med flere b-verdier med total varighet på 4 minutter. Apparant diffusion coefficient (ADC) ble beregnet ved å bruke b-verdier < 1000 s/mm2 mens signal fra alle tilgjengelige b-verdier ble tilpasset den tidligere utviklede tre-komponent RSI-modellen (2). Tumorstørrelsen ved RSI ble vurdert mot manuell tumorstørrelse på kontrastvektet MR og gjennomsnittlige ADC-verdier. Prediksjon av terapirespons under terapi og gjenværende tumor etter terapi ble vurdert ved å bruke ikke-patologisk fullstendig respons (non-pCR) som endepunkt. pCR ble definert som ypTO/is eller ypNO.

 

SABCS

Redaksjon

Bo Karl Christensen
Nordisk redaksjonssjef
E-mail: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Journalister

Aud Dalsegg
Bjørg Aftret
Marit Aaby Vebenstad
Agnethe Weisser

Kommersiell

Malene Laursen
Annonsekonsulent
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.