Skip to main content


- Det ser ut til at det kan være trygt for kvinnene å avbryte hormonbehandlingen med tanke på å bli gravid og få barn, sier overlege Anna Barbro Sætersdal.

Kan være trygt for pasienter med hormonfølsom brystkreft å avbryte hormonbehandling for å bli gravid

De første resultatene fra den internasjonale Positive-studien gir nytt håp til yngre kvinner med hormonfølsom brystkreft som ønsker seg barn.

Det første spørsmålet unge kvinner stiller seg etter en brystkreftdiagnose er gjerne: Hva med muligheten for å få barn? De første resultatene fra Positive-studien, som er publisert i New England Journal of Medicine, gir et positivt svar på dette spørsmålet.

-Dette er gledelige resultater. Det ser ut til at det kan være trygt for kvinnene å avbryte hormonbehandlingen med tanke på å bli gravid og få barn, sier overlege Anna Barbro Sætersdal ved OUS.

Hun leder den norske delen av studien Pregnancy Outcome and Safety of Interrupting Therapy for Women with Endocrine Responsive Breast Cancer som omfatter rundt 500 kvinner fra hele verden.

Må tolkes med forsiktighet

Anna Barbro Sætersdal understreker samtidig, at resultatene må tolkes med forsiktighet.

- Oppfølgingstiden er kort, bare 41 måneder. Og få av kvinnene i studien hadde hatt avansert cancer. De fleste hadde stadium 1 og 2, sier hun.

For å kunne innlemmes i Positive-studien, måtte kvinnene være yngre enn 42 år, ha hatt brystkreft stadium I, II eller III, ha mottatt adjuvant endokrinterapi i i 18 til 30 måneder og ha et ønske om å bli gravid. De kunne ha mottatt kjemoterapi, med eller uten fertilitetsbevarende behandling. Og det var et krav om at de ikke hadde noen kliniske tegn til tilbakefall av kreften.

Det primære endepunktet var antallet brystkrefttilfeller (definert som lokal, regional eller metastatisk brystkreft eller ny kontralateral invasiv brystkreft), og terskelen for å stoppe studien var 46 brystkrefttilfeller i løpet av perioden.

 

25 norske kvinner fikk 24 barn

Den siste rapporten fra Kreftregisteret viser en sterk økning av brystkreft blant kvinner under 45 år i Norge. Det gjør at denne studien er spesielt relevant

- Vi vet jo at kvinner i dag venter lenger med å få barn. En god del av dem som får brystkreft, har ennå ikke fått barn. For mange er det et viktig behov. Hvis kvinnen skal gjennom fem til 10 år med en hormonbehandling som gjør at hun ikke kan bli gravid og føde, forsvinner mye av den fertile tiden hennes, sier Anna Barbro Sætersdal.

Hun har fulgt de 25 norske kvinnene som deltar i studien tett.

-Det er en veldig hyggelig og morsom studie å jobbe med. Til sammen har de norske kvinnene fått 24 barn, alle friske og normale, sier Anna Barbro Sætersdal.

Kvinnene bevarte fertiliteten

Ifølge Anna Barbro Sætersdal er den viktigste lærdommen av studien at leger med litt større trygghet kan råde pasientene med hormonfølsom brystkreft til å ta et avbrudd i hormonbehandlingen for å gjennomføre svangerskap.

- Samtidig er det viktig å understreke at dette er en prospektiv studie, ikke en randomisert studie. Kvinnene i studien er så langt fulgt opp i noe over tre år; de skal følges opp i ti år. Og vi anbefaler sterkt at kvinner med hormonfølsom brystkreft rådfører seg med kreftlegen sin før de eventuelt går til det skrittet å avbryte hormonbehandlingen, sier hun.

Onkologisk Tidsskrift: Er det noe som har overrasket deg i denne studien?

- Det må være at kvinnene i så stor grad har bevart fertiliteten etter brystkreftbehandlingen. Det er gledelig, sier Anna Barbro Sætersdal.

Leder av Brystkreftforeningen, Ellen Harris Utne, synes de foreløpige resultatene er oppmuntrende.

-En sak vi har kjempet for, er nettopp at yngre brystkreftpasienter skal få anledning til å fryse ned egg før cellegiftbehandlingen starter. I foreningen har vi en egen nettverksgruppe for kvinner opp til 45 år, og vi er veldig opptatt av at de skal få best mulig behandling og at de ikke mister muligheten til å velge om de vil ha barn eller ikke. Det er flott med forskning som bidrar til en positiv vei ut av behandlingen og et mest mulig normalt liv for kvinner som rammes av sykdommen, sier hun.

Tre måneders «utvasking»

Gjennomsnittsalderen på kvinnene i studien var 37 år, og det gjennomsnittlige tidsrommet fra brystkreftdiagnosen til innlemmingen i studien var 29 måneder. Pasientene avbrøt endokrinbehandlingen en måned før de ble innlemmet i studien. Før forsøkene på å bli gravide måtte de gjennom en utvaskingsperiode av hormonbehandlingen på tre måneder.

Avbruddet i hormonbehandlingen kunne vare i opptil to år for å gi rom til forsøkene på å bli gravid, unnfangelse, fødsel og eventuell amming. Assistert befruktning var tillatt, ja, hvis kvinnen ikke var blitt gravid etter ett år, ble en fertilitetssjekk sterkt tilrådet.

Blant de nesten 500 kvinnene som ble fulgt opp når det gjaldt graviditetsstatus, hadde 368 (74%) minst én graviditet og 317 (63,8%) fødte minst ett levende barn. Til sammen ble det født 365 babyer. I oppfølgingstiden var det 44 brystkrefttilfeller, et resultat som ikke oversteg sikkerhetsterskelen på 46 tilfeller. Forekomsten av brystkrefttilfeller i studiegruppen var 8,9 %, mot 9,2% i kontrollgruppen, ifølge artikkelen i NEJM.

Redaksjon

Bo Karl Christensen
Nordisk redaksjonssjef
E-mail: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Journalister

Aud Dalsegg
Bjørg Aftret
Marit Aaby Vebenstad
Agnethe Weisser

Kommersiell

Malene Laursen
Annonsekonsulent
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.