Skip to main content

Overlege: Ruby-studien gir håp for pasienter med spesiell type livmorkreft

Trine Stokstad

Immunterapien Jemperli (dostarlimab) i kombinasjon med cellegift øker den progresjonsfrie overlevelsen signifikant blant pasienter med avansert eller tilbakevendende dMMR/MSI livmorkreft, viser fase3-studien Ruby. Dette gir nytt håp for paisentgruppen, sier seksjonsoverlege Trine Stokstad.

RUBY-studien ble nylig publisert i The New England Journal of Medicine, og resultatene er gode nyheter for pasienter med dMMR/MSI livmorkreft, sier Trine Stokstad, seksjonsoverlege ved seksjon for gynekologisk kreft ved St. Olavs hospital.

– RUBY-studien bekrefter effekten av Dostarlimab ved avansert eller tilbakevendende dMMR/MSI livmorkreft. Dette er gode nyheter og gir håp for pasienter med denne typen livmorkreft. Det ser ut til at Dostarlimab også kan ha effekt hos en mindre gruppe blant andre pasienter med livmorkreft. Vi trenger mer kunnskap om hvilke pasienter dette gjelder, sier hun.  

– Det er flott at slike studier utgår fra Norden. Det gjør at flere norske pasienter får mulighet til å delta i studier som dette.

Ruby-studien ble presentert på SGO-møte samtidig som den ble presentert under ESMO plenary, og resultatet er svært positivt. Studien er ledet av The Nordic Society of Gynaecological Oncology & The Nordic Society of Gynaecologic Oncology-Clinical Trial Unit (NSGO-CTU) og fem norske sykehus har deltatt. Del to av studien pågår fremdeles.

Tall på samlet overlevelse

Av de 494 pasientene som gjennomgikk randomisering, hadde 118 (23,9 prosent) mismatch reparasjonsmangel (dMMR). I dMMR–MSI-H-populasjonen var estimert progresjonsfri overlevelse etter 24 måneder 61,4 prosent i dostarlimab-gruppen og 15,7 prosent i placebogruppen.

I den totale populasjonen var progresjonsfri overlevelse etter 24 måneder 36,1 prosent i dostarlimab-gruppen og 18,1 prosent i placebogruppen. Total overlevelse etter 24 måneder var 71,3 prosent med dostarlimab og 56,0 prosent med placebo. De vanligste bivirkningene som oppsto eller ble forverret under behandling var kvalme (53,9 prosent av pasientene i dostarlimab-gruppen og 45,9 % av de i placebogruppen), alopecia (53,5 prosent og 50,0 prosent) og tretthet (51,9 prosent og 54,5 prosent). Alvorlige bivirkninger forekom hyppigere i dostarlimab-gruppen enn i placebogruppen.

– Den ferdige Ruby-studien er mer moden og viser også data på samlede overlevelse. Gruppen pasienter som er biomarkør positiv har det beste resultatet, men det er gode tall for hele gruppen. Dette blir praksisendrende i behandlingen av kvinner med avansert eller tilbakevendende livmorkreft, sier Line Bjørge, overlege ved Kvinneklinikken på Haukeland universitetssjukehus.

Tidligere i år sa Beslutningsforum ja for innføring av immunterapien Jemperli som monoterapi for pasienter med tilbakevendende eller avansert livmorkreft. Norske eksperter mener dette er et stort fremskritt. Beslutningsforums godkjenning er basert på resultatet fra fase 1-studien GARNET, og med RUBY-studien vil også behandlingen inkludere pasienter i en tidligere behandlingslinje enn det som ligger til grunn for godkjennelsen.

Målrettet behandling er fremtiden

Livmorkreft er på sjetteplass over de vanligste kreftformene som rammer kvinner over hele verden, og økningen skyldes først og fremst den verdensomspennende epidemien av fedme. I tillegg til fedme er økende alder årsaken til, at livmorkreft er så utbredt og så stigende. Det var 774 kvinner som fikk livmorkreft i Norge i 2021, og det er flest kvinner over 60 år som rammes.

Kirurgi er førstevalg ved de fleste tilfeller av livmorkreft. Cellegift, strålebehandling og/eller hormonbehandling er også aktuelt som førstevalg hos pasienter, som ikke tåler kirurgi. Ved residiv kan tilsvarende behandling være aktuelt. Både primærbehandling og residivbehandling er beskrevet i de norske nasjonale retningslinjene for diagnostikk og behandling av gynekologisk kreft.

I en artikkel som nylig ble publisert i Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica, presenterte Line Bjørge og kollega Ingvild Vistad forslag til at optimalisere oppdagelsen, diagnostiseringen og behandlingen av livmorkreft i Norge fremover. De to konkluderte med at nettopp immunterapi og HER2-hemmere kan gi målrettet behandling til enkelte pasienter med avansert sykdom eller tilbakefall av livmorkreft.

Redaksjon

Bo Karl Christensen
Nordisk redaksjonssjef
E-mail: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Journalister

Aud Dalsegg
Bjørg Aftret
Marit Aaby Vebenstad
Agnethe Weisser

Kommersiell

Malene Laursen
Annonsekonsulent
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.